„Nebuvo tai labai jau vėlyvas vakaras, nebuvo ir labai tamsus skersgatvis. Neturiu abejonių, kad tai buvo skinų judėjimo nariai. Du žmonės apsirengę pūstomis striukėmis ir džinsais. Tai negalėjo būti sutapimas“, - sakė nukentėjusysis, kurio paakyje matėsi mėlynė.

Jo bičiuliai pareiškė, kad šis užpuolimas rodo, jog Lietuvoje kyla fašistinės nuotaikos.

„Visų progresyvių piliečių, kairiųjų jaunimo organizacijų vardu teigiame, kad nebijome ir nepasiduosime persekiojimui. Bet koks rasimas, antisemitizmas, kitataučių niekinimas ar tyčiojimasis iš kitokios seksualinės orientacijos žmonių yra žemiausio lygio veiksmai. Skinai pademonstravo savo menkystę ir bejėgiškumą. Tai yra smurto ir karo paskelbimas prieš kitaip mąstančius žmones“, - teigė viešosios įstaigos „DEMOS kritinės minties institutas“ atstovas Andrius Bielskis.

Judėjimo „Naujoji kairė 95” atstovas Karolis Klimka pabrėžė, kad D. Burbos užpuolimas policijos užregistruotas kaip eilinis plėšimas, tačiau tai esą buvo nusikaltimas iš neapykantos, kuriam, pagal Lietuvos įstatymus, gali būti taikoma terorizmo sąvoka.

„Apie tokius nusikaltimus dažnai nepranešama, o policija linkusi apie juos nutylėti arba sumenkinti, nes tirti būtų per didelis krūvis ir pakenktų statistikai. Todėl ir negalime konstatuoti realios situacijos, todėl tokie incidentai gali paplisti“, - dėstė K. Klimka.

Neonaciai neatsiribojo

Nukentėjusiojo ir jo draugų pasakojimų klausę vadinamųjų neonacių ir patriotų atstovai, kairiesiems baigus, pratrūko: „Ar tikrai jūs buvote smarkiai sumuštas? Mes matome tik vieną mėlynę! Ar tikrai tai buvo neonaciai?”.

„Siūlome išsiaiškinti, kas ten buvo – mes atstovaujame taip vadinamus neonacius“, - prisistatė vienas iš klausiančiųjų.

„Ar visi, kurie dėvi džinsus, yra neonaciai? Galbūt jus sumušė chuliganai?“, - klausinėjo kiti.

Tačiau nei vienas iš vadinamųjų neonacių ar patriotų nuo incidento neatsiribojo.

V.Andriukaitis mėgino sutaikyti

Sutaikyti dvi konfliktuojančias jaunuolių stovyklas pamėgino kairiųjų pusėje spaudos konferencijoje dalyvavęs vienas socialdemokratų (LSDP) partijos lyderių, Kovo 11-osios Akto signataras Vytenis Andriukaitis.

„Šūkis „Lietuva lietuviams“ yra netoleruotinas, - pareiškė jis. - Man teko matyti šūkius „Rosija dlia ruskich“, „Polša dlia polskich“. Noriu pasakyti visiems jauniems žmonėms, kad kartais patriotizmas būna kvailumo išraiška, o kartais – paskutinio niekšo priedanga“.

Nežinantiems istorijos jaunuoliams jis pasisiūlė paskaityti paskaitą ir paragino nesusipriešinti, bet gerbti vieni kitų įsitikinimus ir pasaulėžiūrą.

Piktinosi eitynėmis

DELFI primena, kad antradienį, kovo 17 d., apie 19.30 val. Vilniuje, Muitinės gatvėje buvo sumuštas akcijos „Demokratijos laidotuvės“ dalyvis D. Burba. Anot jo, jį sumušė du skustagalviai, nes atpažino kaip vieną iš eitynių „Demokratijos laidotuvės“ dalyvių.

Du užpuolikai, kuriuos D.Burbą apibūdino kaip vilkinčius juodomis striukėmis, trenkė vyrui į veidą, spardė kojomis. Tik pabūgę pro šalį važiavusių policijos pareigūnų jaunuoliai pasišalino, pagrobę nešiojamąjį kompiuterį.

Anksčiau, kovo 11 d., Vilniuje švenčiant Nepriklausomybės atkūrimo dieną, piliečių judėjimo „Už Lietuvą – visiems“ iniciatyvinės grupės atstovai mieste „laidojo demokratiją“ – nešiojo karstą, taip reikšdami pasipiktinimą Vilniaus miesto savivaldybe, leidusią žygiuoti, pasak jų, neonaciams, tačiau uždraudusią tolerancijos eitynes.