Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga sako, kad tai rodo, jog alkoholio įsigyti iš tiesų sunkiau.

„Paskambino, paprašė atvežti porą butelių degtinės. Nuvažiavęs į naktinį barą nupirkau porą butelių po 70 Lt. Kai degtinę pristačiau klientui, gavau 300 Lt“, - DELFI pasakojo vienos sostinės įmonės taksistas.

Anot jo, ne paslaptis, kad sunkmečiu sumažėjus taksi keleivių, alkoholio pristatymas naktį daliai taksistų padeda prisidurti prie uždarbio.

Visų nesužiūrėsi

„Būna, kad skambina dispečeriams ir pateikia užsakymus alkoholiui, bet mes jų nepriimame. Mes, taksistai, vežame žmones, o ne alkoholį“, - sako Romualdas Bieliauskas, sostinės taksi vežėjų asociacijos „Sosveta“ prezidentas ir bendrovės „Romerta“ vadovas.

Jis teigė pastebintis tendenciją, kad uždraudus prekybą alkoholiu naktį, norintieji išgerti pagalbos kreipiasi į taksistus. Tačiau tai, pasak jo, netoleruojama. Visgi R. Bieliauskas pripažįsta, kad sukontroliuoti, ar taksistas po sėdyne ar bagažinėje neturi atliekamo pardavimui skirto alkoholio butelio, negalima.

„Kaip ir visame pasaulyje – jeigu bus paklausa, bus ir pasiūla, ir nieko čia nepadarysi. Čia laisva rinka, ją kažkiek kontroliuoja valstybė, bet, matyt, nesugeba, taip kaip nesugeba sukontroliuoti ginklų, narkotikų“, - aiškino R. Bieliauskas. Jis patikino, kad įmonės prekybos alkoholiu neorganizuoja, tačiau visada atsiras taksistų, kurie su savimi turės alkoholio.

„Sosvetos“ vadovas aiškina, kad „ko negalima nupirkti už pinigus, galima nupirkti už didelius pinigus“. Šis principas, pasak jo, matyt galioja visur.

Tuo tarpu Lietuvos taksi asociacijos ir „Martono taksi“ vadovas Ričardas Kriukovas sako panašių prašymų negirdėjęs. Pasak jo, atvejų, kai taksistui duodavo pinigų ir paprašydavo nuvažiuoti į parduotuvę alkoholio, būdavo prieš 8-9 metus, tačiau dabar „aprimę ir aptilę“. „Gal yra kokių pavienių atvejų, apie kuriuos net nežinome“, - kalbėjo R. Kriukovas. Jis svarsto, kad galbūt „Martono taksi“ klientai mieliau renkasi naktį dirbančias užeigas.

Mažiau įperkančių alkoholį - mažiau užsimušančių

„Žmogaus, kuris labai nori gerti, negali gyventi be gėrimo, joks draudimas, apribojimas neprivers visiškai blaiviai gyventi. Net ir kalėjime žmonės narkotikų sugeba įsinešti. Tačiau ne kiekvienas už butelį mokės didžiulius pinigus, tarkime, 300 litų. Didelė dalis žmonių šių pinigų nemokės“, - DELFI sakė Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

A.Veryga aiškina, kad niekada apribojimai neturi 100-centinio efekto. Tačiau, jei žmogus norės prisigerti, tačiau neturės 100 Lt, nežinos, iš kur alkoholio gauti, neprisigers ir galbūt tą naktį neužsimuš. Tai, sako A. Veryga, banalus pavyzdys, tačiau juos sudėjus į krūvą, panašių pavyzdžių būtų daug.

„Taksistas alkoholiui uždeda antkainį, be to, jei perka legaliai, sumoka akcizą. O kad kažkas dar plius gavo kažkokį litą ir užkėlęs kainą sumažino prieinamumą – tebūnie. Yra kiti, kas privalo tai kontroliuoti. Tačiau tai tikrai ne blogesnis variantas – dabar, manyčiau, blogesnis pavyzdys, kad kioskai vos ne barais tapo“, - kalbėjo pašnekovas. Jis aiškino kalbąs apie atvejus, kai pristačius staliuką ar prisukus papildomą lentyną kioskai imami traktuoti kaip barai ir juose alkoholis liejasi visą parą.

A.Verygos nuomone, daugiau keblumų kyla Alkoholio kontrolės įstatyme palikus spragą, pagal kurią naktį dirbantys barai gali prekiauti alkoholiu išsinešimui. „Va čia tai įstatymo skylė, o tai, kad kažkas užsiima šešėliniu versliuku, vežiojimu, tampymu, perpardavimu – žmonės yra žmonės, prie visų sargybinių nepastatysi“, - mano A. Veryga.

Alkoholio pirkimas iš taksistų didžiule kaina, pasak koalicijos prezidento, tik iliustruoja, kad alkoholio prieinamumo sunkinimas veikia.

DELFI primena, kad pagal nuo sausio įsigaliojusias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, nuo sausio prekyba alkoholiu mažmeninėse prekybos vietose draudžiama nuo 22 val. iki 8 val. ryto. Naktinė prekyba alkoholiu negalima nei degalinėse, nei didžiuosiuose prekybos centruose, nei specializuotose alkoholio parduotuvėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją