Ryškiausia takoskyra tarp praktikuojančių ir nepraktikuojančių katalikų brėžiasi pagal respondentų amžių – dauguma nepraktikuojančių katalikų yra jaunesni nei 36 m. amžiaus. Taip pat nepraktikuojančiais katalikais dažniau save įvardijo didmiesčių gyventojai.

Nors bendra visuomenės nuostata dėl kunigų galimo dalyvavimo politiniame gyvenime gana neigiama, net 41 proc. apklaustųjų pripažino, kad tam tikrais atvejais pasitikėtų kunigo patarimais politiniais klausimais. Kas antras apklaustasis mano, kad patarimai iš dvasininkų luomo negalėtų įtakoti respondento politinių nuostatų.

Kunigų patarimai dažniau pasiektų moterų, vyresnių nei 45 metų, žemesnio išsimokslinimo respondentų, didmiesčių bei kaimų gyventojų ausis.




Kokią religiją išpažįstate? (proc.)
Esu praktikuojantis katalikas56,2
Esu nepraktikuojantis katalikas22,3
Esu protestantas1,9
Esu stačiatikis4,2
Esu netikintis10,2
Nežino/ neatsakė5,2
Iš viso:100

Ar Bažnyčia turėtų dalyvauti kuriant įstatymus? (proc.)
Taip18,3
Ne73,9
Nežino/ neturi nuomonės7,8
Iš viso:100

Ar kunigai turėtų formuoti tikinčiųjų požiūrį į politiką ir politikus? (proc.)
Taip12,5
Ne79,4
Nežino/ neturi nuomonės8,1
Iš viso:100

Ar pasitikėtumėte kunigo patarimais politiniais klausimais? (proc.)
Taip, visada3,7
Taip, kartais37,4
Ne49,2
Nežino/ neturi nuomonės9,7
Iš viso:100

Šis gyventojų viešosios nuomonės tyrimas DELFI portalo užsakymu atliktas rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų spalio 18-27 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 respondentas. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.