Greičiausiai šio tikslo bus siekiama tokią tarą apmokestinant papildomu akcizu. Kitose šalyse tokia praktiką esą jau egzistuoja.

„Civilizuotose šalyse jūs nerasite didesnės alaus taros nei 1 l, o dažniausiai alus pilstomas į 0,33 l talpos butelius. Pas mus pilstoma į 2,5 l, 5 l talpą ir ją nusipirkęs žmogus yra priverstas išgerti visą kiekį, kad jis nesugestų. Visomis įmanomomis priemonėmis stengsime sumažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje", – tvirtino A. Matulas.

Papildomi mokesčiai, anot jo, nebūtų taikomi suvenyriniams stipriųjų alkoholinių gėrimų buteliukai.

Vyriausybės programoje taip pat rašoma, kad bus naikinamos akcizo lengvatos smulkiesiems alaus gamintojams.

Labiausiai skaudės mažiesiems

„Mums patiems labai nepatinka labai didelės pakuotės, tai tik diskredituoja pramonę. Šiaip Baltijos šalys, lyginant su Vakarų Europa, išsiskyrėme savo didelėmis pakuotėmis arba „bambaliais". Tačiau čia reikia pasižiūrėti pramonės galimybes, kad nebūtų nuvaryti mažieji į bankrotą, nes jie gali neturėti kitokių galimybių ir kitų pilstymo linijų, tai jiems būtų labai blogai", – DELFI sakė Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Jo duomenimis, mažieji Lietuvos aludariai savo verdamą alų dažniausiai ir pilsto į didelės talpos pakuotes. Tačiau, anot jo, prieš priimant sprendimą būtina atidžiai išnagrinėti teisės aktus, ar taros dydžio ribojimas bei papildomi akcizai neprieštarautų įstatymams.

„Tokiose pakuotėse dažniausiai yra pigus ir stiprus alus. Mums nepatinka tas stiprus alus, girdymas stipriu alumi ir besaikis jo vartojimas", – pripažįsta aludarių atstovas.

Pašnekovo manymu, mažieji gamintojai galėtų persiorientuoti ir su didžiosiais aludariais kovoti kaip vakariečiai – virti išskirtinį, tačiau brangesnį alų.

Alų Lietuvoje verda apie 60 daryklų.

DELFI primena, kad naujoji valdančioji koalicija žada numatyti nulio alkoholio promilių reikalavimą dvejų metų vairavimo stažo neturintiems asmenims ir vairuotojams profesionalams, keleivius ir krovinius vežiojantiems autobusais, autovežiais, taksi. Šiuo metu šiai vairuotojų grupei maksimali leistina riba yra 0,2 promilės, o visiems kitiems – 0,4 promilės.

Nors šiuos metus Seimas paskelbė Blaivybės metais, Lietuva pirmauja Europoje pagal alkoholio suvartojimą. Pernai vienam šalies gyventojui teko net po 14 litrų grynojo alkoholio.

Ar pritariate, kad būtų uždraustas alus „bambaliuose“? Išreikškite savo nuomonę kolonoje dešinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)