Kandidatas į energetikos ministrus Arvydas Sekmokas DELFI sakė, kad papildomas apmokestinimas grėstų tik netvarkingų ir neprižiūrimų namų savininkams.

„Esminė mintis yra ta, kad tuos, kurie mažiau sunaudoja energijos, reikėtų skatinti, o tie, kurie nesutvarko namo durų ir jos lieka atviros, šiluminio mazgo, rūsių langai būna išdaužyti, reikėtų apmokestinti ne tik normaliu tarifu, bet ir vienu kitu centu brangiau, kad žmonės būtų paraginti susitvarkyti", - sakė jis.

Kandidato į ministrus teigimu, kol kas nėra nuspręsta, kaip bus nustatomos šilumos sunaudojimo normos ir tarifai. Kol kas neapsispręsta ir kada šios nuostatos galėtų įsigalioti.

Trečiadienį išplatintoje Vyriausybės programoje žadama siekti Europos Komisijos finansinės paramos, kad daugiabučių namų modernizavimas taptų masiškas ir per metus būtų atnaujinama apie 2000 daugiabučių pastatų, tarp jų – 100 mokyklų ir 100 ikimokyklinių įstaigų.

Skirtingų skaičiavimų duomenimis, Lietuvoje apšiltinti vienam kvadratiniam metrui sunaudojama maždaug triskart daugiau šilumos nei vidutiniškai Europos Sąjungoje.

Tvirtinama, kad energijos taupymas bus vienas iš Vyriausybės energetikos politikos prioritetų.

Šilumininkų skaičiavimu, 55,7 proc. visų šalies daugiabučių yra nerenovuoti ir statyti sovietmečiu, o 22,4 proc. – ypač seni ir „kiauri lyg rėtis". Šilumininkai skaičiuoja, kad beveik 80 proc. daugiabučių gyventojai už vidutinio dviejų kambarių buto šildymą turės sumokėti maždaug 346-485 Lt per mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją