Šis rinkos ekonomikos specialistas pirmąją Lietuvos Vyriausybę konsultavo keletą savaičių 1990 m. pabaigoje. Tai DELFI patvirtino ir profesoriaus kolegos Harvardo universitete. Šis vizitas esą buvęs vieno projekto, finansuoto George’o Soroso fondo, dalis.

Buvę ministrų kabineto nariai prisimena, kad šį ekonomistą ir dar vieną jo kolegą Lietuvoje lydėjo JAV lietuvis Juozas Kazickas.

K. Prunskienės teigimu, L. Summersas yra „tikrai kompetentingas žmogus, rinkos ekonomikos, daugiau amerikietiško modelio žinovas".

„Žinoma, jam buvo sunku mus konsultuoti, nes tai buvo jam nepažįstama politinė, ekonominė ir socialinė aplinka, sovietmečio pakasynos, tačiau jis bandė mums aiškinti rinkos ekonomikos principus. Aš geriausiai pasiginčydavau, todėl kad laikiau save ir iki šiol laikau Europos Sąjungos, tuometinės Vakarų Vokietijos ekonominio modelio specialiste. Jis mums siūlė šoko terapiją, bet vėliau paaiškėjo, kad šokas įvyko be terapijos, nes turint mintyje 1991-1992 m. situaciją, kai buvo drastiškai kai kurios struktūros likviduojamos vietoj transformavimo", – DELFI prisiminė ji.

Jos teigimu, požiūriai su L.Summersu tuomet sutapo dėl atviros ekonomikos, decentralizacijos.

„Iš principo mūsų požiūriai skyrėsi dėl to, kad jis pernelyg akcentavo šoko terapiją. (...) Jis galbūt pernelyg lengvai, žiūrėdamas iš tolo, vertino buvusią sovietinę realybę ir jos įtakoje susiformavusius ekonominiu ryšius ir įmonių veiklos planavimą. Tai reikėjo daryti kartu stiprinant administracinius gebėjimus, plėtojant ryšius su Vakarais. Rinkos ekonomiką sukurti vienu ypu galbūt galima trečiosiose šalyse, kur valstybės vaidmuo kitoks, kur nebuvo to centralizmo, ryšių visos sąjungos mastu, kai staiga juos nukirpus vyksta šokas, bet be terapijos ir labai skausmingas", – kalbėjo pirmoji Lietuvos premjerė.

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos ekonomikos ministras Vytas Navickas DELFI prisiminė, kad svečias iš JAV tuometiniams ministrų kabinetui ir kitiems pareigūnams aiškino, kaip reikia kurti privatų sektorių, tvarkyti valstybės finansus.

„Dabar visi yra visko išmokę, o tuo metu tai buvo labai reikšmingi ir labai reikalingi dalykai. Reikėjo transformuoti mąstymą, o žinių nebuvo. Dar tuo metu Lietuva negaudavo tarptautinės paramos", – sakė jis.

Ministras konsultantą prisimena kaip gerą pedagogą, „sugebantį aiškiai išaiškinti pradinukams".

JAV prognozuojama, kad 53-ejų L. Summersas ateityje gali pakeisti Federalinės rezervų sistemos pirmininką Beną Bernanke'ą, kurio kadencija baigiasi po kiek daugiau nei metų.