Kauno miesto apylinkės teismas nusprendė, kad internete komentarus rašęs vyriškis padarė du nusikaltimus - viešu pareiškimu raštu kurstė neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę dėl jų tautybės, be to, ragino su jais fiziškai susidoroti.

Komentarą Renaldas Š. parašė perskaitęs publikaciją apie teismo procesą, kai Vieningosios lietuvių nacionaldarbininkų partijos lyderiui Mindaugui Murzai ir jo bendražygiams buvo paskelbtas nuosprendis dėl trukdymo žydų bendruomenės nariams atlikti religines apeigas.

Baudžiamoji byla M. Murzai ir jo bendraminčiams buvo iškelta po to, kai 2003 metų kūčių vakarą Šiaulių centre žydų religinės bendruomenės atstovai uždegė didžiąją menorą. Į ceremoniją buvo susirinkę ir miesto nacionalistai, kurie religines apeigas pasitiko įžeidžiančiais plakatais ir šūkiais.

Interneto portale išspausdintas straipsnis apie teismo skirtas bausmes, papiktino Renaldą Š. – „parazitais ir navikais“ žydus išvadinęs muitinės tarpininkas komentaruose piktinosi jų užmojais pasistatyti menorą.

„Menora užsimanėte pastatyti Šiaulių centre? Mieste, kuris daug kentėjo per Jūsų grobuonišką ir iškreiptą meilę pinigams?“ – kaunietis nerimavo, kad žydai reikalauja grąžinti jiems priklausiusį turtą. „Turbūt neužilgo pageidausite, kad kiaulienos nevalgytumėme?“ – klausė komentatorius.

Socialinių tyrimų institutas nustatė, kad vienoje Kauno bendrovėje muitinės tarpininku dirbančio vyriškio komentarai skatina neapykantą ir kursto susidoroti su žydų tautybės žmonėmis.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į Renato Š. atsakomybę lengvinančią aplinkybę - jis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką bei nuoširdžiai gailisi.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėta apie 80 ikiteisminių tyrimų (apie 20 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik nesubrendę paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)