aA
Seimo narys Gintaras Šileikis dar šioje Seimo kadencijoje siūlys Seimui svarstyti ir priimti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis numatoma mokėti 50 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio motinystės (tėvystės) pašalpą tėvams, prižiūrintiems vaikus nuo 2 iki 3 metų. Siekti tokių pataisų priėmimo šioje kadencijoje paskatino gauti statistiniai duomenys apie vietas ikimokyklinio ugdymo įstaigose bei duomenys apie tėvus, prižiūrinčius savo vaikus iki 3 metų.
Gintaras Šileikis
Gintaras Šileikis
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Politiko žiniomis, Lietuvoje yra per 93 tūkstančius vaikų iki 3 m., iš jų beveik 34 tūkst. vaikų, kurių tėvai dirba, tačiau net ir šių tėvų vaikams vietų lopšeliuose – darželiuose nepakanka. (Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktais duomenimis, 2007 m. vaikams iki 3 m. vietų lopšelio – darželio grupėse buvo 15.622.)

G. Šileikio teigimu, esama statistika rodo, kad vaikų iki 3 metų priežiūrą valstybė patiki seneliams, auklėms ar dar kam nors. Tėvams nei sudaromos sąlygos grįžti į darbą (darželiuose vietų trūksta), nei mokamos pašalpos, kad tėvai galėtų patys prižiūrėti savo vaikus. „Jau šiandien kai kurios šeimos renkasi iš kelių alternatyvų: samdyti auklę ir vos išgyventi iki algos ar gyventi pusbadžiu. Tikiuosi, kad Seimo nariai svarstydami mano siūlomas įstatymo pataisas pirmiausia įvertins kokią žalą Lietuvos vaikams šiandien daro šiandienė valstybės politika“,- Liberalų sąjūdžio pranešime spaudai cituojamas G. Šileikis.

Be kita ko, parlamentaras pažymi, kad šių metų pirmo pusmečio duomenys apie motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų skaičių rodo, jog nepasitvirtino nuogąstavimai, kad pratęsus pašalpų mokėjimo laiką ženkliai padidės tėvų, išeisiančių vaiko priežiūros atostogų, skaičius. „Siekdama paskatinti tėvus grįžti į darbo rinką, valstybė turi sudaryti tinkamas sąlygas vaiko priežiūrai ne namuose, o ne skurdinti šeimą “,- sako G. Šileikis.

G. Šileikis nuosekliai siekia, kad motinystės (tėvystės) pašalpa būtų mokama iki vaikui sukanka treji metai. 2007 m. lapkritį Seimas buvo pritaręs parlamentaro siūlymui 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio (DU) mokėti iki vaikui sukanka vieneri metai, iki 2m. – 85 proc. DU, iki 3 m. – 50 proc. DU, tačiau svarstant įstatymo pataisas parlamento dauguma pakeitė savo nuomonę ir pailgino pašalpų mokėjimo laiką tik metais. G. Šileikio įsitikinimu, kiekviena Lietuvos mama (tėvas) turi teisę pilnavertiškai pasinaudoti Darbo kodekse įtvirtinta galimybe į vaiko priežiūros atostogas iki vaikui sukanka 3 metai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Milijonieriumi prisistatinėjantį Igną Jomantą pasivijo praeities nuodėmės: jau tuoj gali atsidurti kalėjime (1)

„Pas mane atvažiavo vyrukai iš kriminalinio pasaulio ir pasakė, jei nedarysiu taip, kaip liepia...

Į Lietuvą atkeliauja naujas ciklonas: sulauksime sniego, šlapdribos ir stipraus vėjo

Kol kas pavasariškos šilumos nesulauksime, o netrukus Lietuvą pasieks ir naujas pietinis ciklonas,...

Seimas vertina, ar Jauniškis talkino Nausėdai, ar Nausėda – pažeidžiamas: komisijos išvados įveikė pirmą laiptelį

Ketvirtadienį per pateikimą Seimas pritarė komisijos, tyrusios Valstybės saugumo departamento (...

Visa „Eurovizija“ vienoje vietoje: „Delfi“ pristato specialų projektą, skirtą karščiausioms konkurso naujienoms

Jau visai netrukus, gegužės 7-11 dienomis, visi ir vėl gyvensime „Eurovizija“ – sirgsime...

„Wizz Air“ paaiškino, kaip kilo vėlavusio skrydžio incidentas: buvo bandoma išlaipinti keleivį (2)

Trečiadienį į Londono Lutono oro uostą iš Kauno turėjęs išskristi lėktuvas vėlavo daugiau...