Įvertinant pastaruoju metu susidariusią sudėtingą finansinę padėtį pieno gamybos sektoriuje dėl žaliavinio pieno kainų sumažėjimo ir atsižvelgiant į žemdirbių bei socialinių partnerių pasiūlymus dėl tiesioginių išmokų už pieną padidinimo, Žemės ūkio ministerijos pateiktame projekte nustatoma, kad valstybės biudžeto įsipareigojimai papildomoms nacionalinėms tiesioginėms išmokoms 2008 metais turi sudaryti 451 mln. Lt, t. y. 40 mln. Lt daugiau negu buvo siūloma Finansų ministerijos.

Šios papildomos lėšos būtų panaudojamos tiesioginėms išmokoms, kurios siektų 87 Lt/t, už kvotinį pieną mokėti.

Projekte numatyta, kad 2008 m. žemės ūkio veiklos subjektams bus skiriamos tiesioginės išmokos už pievas, ganyklas, sodus, uogynus ir kitas papildomomis nacionalinėmis tiesioginėmis išmokomis neremiamas žemės ūkio naudmenas būtų mokamos penktadaliu arba apie 50 Lt/ha didesnės negu pernai išmokos iš Europos žemės ūkio garantinio fondo lėšų, atitinkančios 50 proc. ES tiesioginių išmokų dydį. Jos sudarys 246 Lt/ha.

Tiesioginės išmokos taip pat bus skiriamos už pasėlius, gyvulius ir pieną, remiamus papildomomis nacionalinėmis tiesioginėmis išmokomis, mokama pagrindinės, taip pat apie 50 Lt/ha didesnės nei 2007 m. išmokos iš Europos žemės ūkio garantinio fondo lėšų, atitinkančios 50 proc. ES tiesioginių išmokų dydį, ir papildomos nacionalinės tiesioginės išmokos, mokamos iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

Pienui jos sudarys 87 Lt už toną ir bus 34 Lt didesnės negu 2007 metais, už bulius – 594 Lt/vnt. ir bus 43 Lt didesnės negu 2007 metais, pasėliams - 160 Lt/ha.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją