Tai numatančiai Darbo kodekso pataisai, kurią pasiūlė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas, antradienio posėdyje pritarė visi 80 balsavusių parlamentarų.

Jei prezidentas Valdas Adamkus pasirašys pataisas, poilsio dienos, sutampančios su katalikų Velykų pirmąją diena, Motinos ir Tėvo dienomis, nebebus perkeliamos į artimiausią darbo dieną.

Motinos diena minima pirmąjį gegužės sekmadienį, neseniai valstybine švente paskelbta Tėvo diena – pirmąjį birželio sekmadienį.

Pagal 2005 m. pabaigoje įteisintą tvarką, tais atvejais, kai valstybės šventės sutampa su savaitgaliais, poilsio dienos perkeliamos į artimiausią po jų einančią darbo dieną. Kolektyvinėje sutartyje leidžiama nustatyti kitokią prarandamų poilsio dienų kompensavimo tvarką.

Antradienio posėdyje vėl kilo diskusija, ar šios tvarkos nereikėtų keisti arba jos visai atsisakyti.

Socialdemokratas Edvardas Žakaris siūlė savaitgalių dienas, sutampančias su valstybės šventėmis, perkelti į Kūčių dieną ir laikotarpį po Kalėdų, tačiau tokiam siūlymui nepritarta. Liberalcentristai jau seniai ragina įteisinti Kalėdų atostogas, tačiau jų projektas reikiamo palaikymo iki šiol nesulaukė.

Anot Sveikatos reikalų komiteto pirmininko konservatoriaus Antano Matulo, ilgieji savaitgaliai kelia problemų sveikatos apsaugos sistemai, mat sumažėjusioms medikų pajėgoms tenka gydyti per avarijas ar kitas nelaimes sužalotus žmones. Tuomet padaugėja žuvusiųjų avarijose, sužeidimų. „Didelė dalis visuomenės nemoka švęsti“, - aiškino parlamentaras.

Savo ruožtu konservatorius Jurgis Razma siūlė papildomas poilsio dienas pridėti ne prie savaitgalių, sutampančių su šventėmis, o prie kasmetinių atostogų. Taip esą neliktų „visuotinių nedarbo dienų pirmadieniais“, kai sutrinka verslas ir pervežimai.

„Pirmadienis – ne ta diena, kurią gali prisidurti prie švenčių“, - antrino Tėvynės sąjungos frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys, tačiau jo kolegos pasiūlymui ilginti atostogas nebuvo pritarta.

A. Syso teigimu, kas trečias dirbantysis neina nemokamų atostogų. „Pridėsite poilsio dienas prie nepanaudojamų atostogų?“ – retoriškai klausė jis.

Beje, Ekonomikos komitetas yra paraginęs Vyriausybę nuo kitų metų atsisakyti darbo dienų perkėlimo. Dabar poilsio diena gali būti perkeliama iš šeštadienio į pirmadienį ar penktadienį, kuris įsiterpia tarp savaitgalio ir šventės.