"Jei laikytumėmės visų procedūrų, kurios numatytos Seimo statute, tai fiziškai šis Seimas turbūt nespės apsvarstyti biudžeto. Ypač žinant, kad rinkimai į Seimą spalio 12 dieną", - sakė Jonas Lionginas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Komiteto pirmininkas pažymi, kad šiemet biudžetą priimti bus nelengva dar ir dėl to, jog jis privalo būti be deficito, o dėl infliacijos turėtų labai išsipūsti valstybės institucijų biudžetai. Esą užtenka pažiūrėti vien į padidėjusias šildymo kainas.

Pasiūlymui perkelti rinkimus pritaria ir Seimo pirmasis vicepirmininkas Algis Čaplikas, Jis tvirtina, kad Lietuvoje tapo įprasta, jog nauja Vyriausybė savo programą realiai pradeda įgyvendinti praėjus dvejiems metams nuo kadencijos pradžios. Mat pirmaisiais metais tenka dirbti pagal senosios Vyriausybės parengtą biudžetą, po to užtrunka įvairių mokestinių įstatymų keitimas ir įsigaliojimas.

Todėl A.Čaplikas pasisako už tai, kad Seimo rinkimai būtų perkelti į pavasarį. Anot jo, biudžeto įstatymas – pagrindinis įstatymas, pagal kurį dirba visos šalies institucijos, ir dėl jo rinkimų datą keisti verta. Esą, jei rinkimai vyktų balandį ar gegužę, naujai Vyriausybei kaip tik pakaktų laiko iš esmės pakoreguoti biudžetą.„Rinkimai pavasarį – būtų kur kas logiškiau“, – neabejoja ir Andrius Kubilius.

„Gal ir trūkumas, kad biudžetas tvirtinamas rinkimų metais, tačiau ką galime dėl to padaryti? Nebent perkelti rinkimus į pavasarį, tada naujos kadencijos Seimas pats tvirtintų biudžetą“, – svarsto ir Romas Lazutka, Vilniaus universiteto docentas, Socialinių ekonominių tyrimų instituto tarybos narys.