Nuo šių metų pradžios minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 800 Lt neatskaičius mokesčių arba 670 Lt „į rankas“. NPD – 320 Lt.

Kelios profesinės sąjungos Trišalei tarybai teikė siūlymą, atsižvelgiant į brangstantį maistą ir kitas būtiniausias išlaidas, pritarti 1000 Lt minimaliam atlyginimui neatskaičius mokesčių, tuomet mažiausiai darbuotojas „į rankas“ turėtų gauti apie 850 Lt.

„Atsižvelgiant į kylančias maisto, o nuo rudens ir šildymo, kainas, siūlome didinti minimalų atlyginimą, nes iš tikrųjų socialinė įtampa yra labai didelė“, - posėdyje sakė Trišalės tarybos pirmininkė, profsąjungų atstovė Gražina Gruzdienė.

Šiam profsąjungų siūlymui nepritaria Finansų ministerija, tvirtindama, kad biudžetui būtų pernelyg sunku sumokėti atlyginimus biudžetinių įmonių darbuotojams. Tam vien šiais metais papildomai prireiktų apie 50 mln. Lt, o nuo kitų metų sausio NPD padidinus iki 500 Lt biudžeto pajamos sumažėtų 718 mln. Lt.

„Reikia nepamiršti to, kad krūva įsipareigojimų kitų metų biudžetui jau yra priimta, pavyzdžiui, atskirų profesijų darbo užmokesčio didinimo ilgalaikės programos“, - posėdyje sakė Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas pritartų 900 Lt minimaliam atlyginimui ir 400 Lt sudarančiam NPD.

„Grįžtant prie Finansų ministerijos pozicijos, kad biudžetas turėtų didelių sunkumų, tada mes sutiktumėme atsisakyti tam tikrų pridėtinės vertės mokesčio lengvatų, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių, mėsos, žuvies srityje“, - sakė jis.

Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos vadovas Arturas Mackevičius tvirtino, kad minimalaus atlyginimo didinimas nedidinant NPD sukeltų smulkiųjų verslininkų, ypač mažesniuose miesteliuose, bankrotus.

„Tai yra ekonomiškai niekaip nepagrįstas ir pernelyg staigus dydis. Visus mokestinius pakeitimus bet kuri įmonė planuoja prieš metus, ar susidėti daiktus į Angliją, ar kažko atsisakyti, ar rekonstruoti padalinius, ar sumažinti žmonių“, - dėstė jis.

Jis siūlė minimalų atlygį nuo sausio didinti iki 900 Lt, o NPG – iki 500 Lt.

Statistikos departamento duomenimis, minimalų atlyginimą gauna maždaug 12 proc. šalies dirbančiųjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją