Plakatais "Sąjūdžiui - 20, o biurokratija dar gyva", "Mokykla - ne kortų kaladė", "Norime tik ramios aplinkos" moksleiviai graudino savivaldybės valdininkus, kad nevykdomas dar 2005-aisiais priimtas sprendimas reorganizuoti mokyklą.

Mokyklos bendruomenės išplatintame kreipimesi teigiama, kad J. Basanavičiaus mokyklos patalpų klausimas pajudėtų iš vietos tuomet, jeigu būtų reorganizuota kaimynystėje esanti beveik tuščia "Vingio"mokykla, kurioje mokosi apie 300 mokinių iš galimų 680, ir kasmet šioje mokykloje besimokančių mokinių mažėja. Pagal Vilniaus miesto mokyklų pertvarkos planą "Vingio" mokyklos mokiniai turėjo būti perkelti į Lazdynų mokyklą, o "Vingio" mokyklos patalpos turėjo būti perduotos J. Basanavičiaus mokyklai.

Mokyklos bendruomenė prašo neversti jų politinių žaidimų įkaitais.

"Tačiau, kaip jau ne kartą teko įsitikinti, aktyvi tautinių mažumų bendrijų atstovų lobistinė veikla sudaro sąlygas savivaldybės tarnautojams nevykdyti savo pareigų, o Jūsų, gerbiamieji, politinės valios nepakanka sėkmingam klausimo sprendimui", - rašoma kreipimesi.

J. Basanavičiaus mokykloje, kurioje telpa apie 860 moksleivių, mokosi 1454 vaikai, antroje pamainoje - 245 mokiniai. Dėl aplinkui statomų naujų namų bei mokyklai priskirtų naujų gatvių artimiausiu metu mokyklą turėtų privalomai papildyti dar keli šimtai vaikų.

Mokyklos bendruomenė pabrėžia, kad mokymasis sausakimšose klasėse pažeidžia ne tik higienos sąlygas, bet ir žmogaus teises.