Policija sulaikė du barikadavimosi iniciatorius - Sorbonos universiteto doktorantą Stanislovą Tomą ir studentą Richardą Dilių.

Kaip DELFI pasakojo įvykio liudininkas, rašytojas, vertėjas Darius Pocevičius, į universitetą įsiveržusi maždaug 100 studentų minia iš koridoriuje rastų stalų ir kėdžių ėmė statyti barikadą. „Įsikišo ūkvedys, kuris neleido, studentus apstumdė. Paskui kažkas iškvietė policiją“, - sakė D. Pocevičius.

Per barikadą į universitetą nebuvo galima patekti. Atvažiavusi policija barikadą ėmė laužti iš lauko pusės. Išlaužę barikadą, policininkai iškart suėmė pagrindinius mitingo organizatorius ir juos išsivedė į mašiną. Čia pralaikę pusvalandį, studentus policininkai išsivežė į komisariatą.

Tačiau, pasak D. Pocevičiaus, viduje likusi 10 studentų grupė nenurimo ir norėjo akciją tęsti toliau. Jau buvo rasta barikadavimui skirta auditorija, tačiau studentai imtis akcijos nesiryžo ir išsiskirstė.

D. Pocevičiaus žiniomis, studentai bandė pasekti 1968 m. pavyzdžiu, kai studentai Prancūzijoje užėmė Sorbonos universitetą. VU užsibarikadavę studentai ketino iškelti mitinge skelbtus reikalavimus ir laukti, kol jie bus įvykdyti. Panašios „okupacijos“ Prancūzijoje dažnos. Dėl jų čia yra tekę uždaryti universitetus.

Studentai po apklausos paleisti

Vilniaus 3-iojo policijos komisariato vadovė Liucija Borusevičienė DELFI sakė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 284 str. Šis straipsnis numato atsakomybę už įžūlius veiksmus, grasinimus, patyčias arba vandališkus veiksmus viešoje vietoje, kuriais demonstruota nepagarba aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdyta visuomenės rimtis ar tvarka. Už tai gresia viešieji darbai, arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dviejų metų.

Abu studentai po apklausos paleisti.

„Pastačius barikadą, universiteto apsauga pradėjo ją griauti ir sulaužė stalo koją. Buvo iškviesta policija. Aš bandžiau policininkus įtikinti, kad mus išvestų pro kitas duris, bet policija pradėjo veržtis pro barikadą. Jeigu būtų išvedę pro kitas duris, viskas būtų gerai“, - išplatintame pranešime sako vienas iš suimtųjų S. Tomas.

Viena mitingo organizatorių, judėjimo „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ narė Olga Suprun DELFI sakė, kad iniciatyvinė grupė universiteto okupacijos nerėmė ir atsiribojo nuo S. Tomo veiksmų. Jos žiniomis, bandant patraukti studentų sustatytas barikadas, sudaužytas įrėmintas evakuacijos planas. Dėl jo universiteto darbuotojai parašė pareiškimą policijai ir ketina bylinėtis dėl žalos atlyginimo.

S. Tomas buvo vienas iš daugiausiai kalbėjusių mitingo metu. Jis ne kartą minėjo Sorbonos įvykių pavyzdį.