Maisto ir energijos kainoms kylant visame pasaulyje, Europos profesinių sąjungos konfederacija (ETUC) akcijai Slovėnijos sostinėje šeštadienį subūrė 35 tūkst. žmonių, kurie smerkė perkamosios galios sumažėjimą ir reikalavo didesnių atlyginimų.

Bendrovių pelnai auga jau daugiau nei 10 metų, tačiau pelno dalis, skirta atlyginimams, sumažėjo, padidėjo skirtumas tarp esančių viršuje ir apačioje, teigia ETUC atstovai.

„Ši akcija pradėta iš pasipiktinimo ir su tikru pasišventimu“, – pareiškė ETUC vadovas Johnas Monksas.

27 ES šalių finansų ministrai ir bankų vadovai susitiko Brdo, esančiame 25 km nuo Liublianos, kad aptartų prastėjančią ekonominę situaciją.

Jie išreiškė susirūpinimą dėl infliacijos, kuri kovo mėnesį ES pasiekė rekordinį 3,4 proc. metinės infliacijos lygį. Tokį aukštą infliacijos lygį daugiausiai lėmė naftos kaina ir kylanti maisto kaina.

Europos centrinio banko valdytojas Jeanas-Claude’as Trichet pareiškė, kad „lubų“ darbo užmokesčiui įvedimas yra „absoliučiai būtinas“ kovojant su infliacija, ir kad Vokietijoje viešojo sektoriaus darbuotojams 5 proc. pakeltas atlyginimas 2008 m. neturėtų būti sektinas pavyzdys kitoms šalims.

„Sekti Vokietijos pavyzdžiu būtų milžiniška klaida“, – teigė J. C. Trichet, pabrėždamas, kad Vokietijos viešojo sektoriaus darbuotojams atlyginimas nebuvo keltas net dvejus metus ir kad kiti nepatyrė tokio suvaržymo.

Keista, bet pagrindinis kovotojas su infliacija eurozonoje sulaukė nuoširdaus politikų palaikymo, kurie tvirtino, kad kova su infliacija yra geriausias būdas apginti žmonių perkamąją galią.

Jeanas-Claude’as Junckeras, vadovavęs vienai iš kelių diskusijų sesijų, penktadienį naujienų konferencijoje pareiškė, kad jis ir J. C. Trichet gali sau leisti brangiau mokėti už pomidorus, tačiau daugelis negalėtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją