Opoziciniai konservatoriai ragino prieš priimant sprendimą dėl A. Valionio paviešinti jo KGB rezervo bylą.

A.Valionis teigė, jog visi faktai apie jo praeitį yra žinomi, nebuvo slepiami ir savo lojalumą valstybei jis teigė įrodęs daugelį metų dirbdamas diplomatinį darbą.

Svarsto galimybę vėl siūlyti A. Valionį

Ketvirtadienį slapto balsavimo rezultatai dėl A. Valionio kandidatūros įnešė sumaišties valdančiojoje koalicijoje, buvo svarstoma, kas lėmė būtent tokią slapto balsavimo eigą.

Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas teigė pripažįstantis, jog balsavimą dėl A. Valionio kandidatūros laiko ir savo pralaimėjimu.

„Turiu pripažinti savikritiškai, kad tai ir mano pralaimėjimas, nes aš siūliau, aš agitavau balsuoti už“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė Č. Juršėnas.

Pasak jo, valdančiosios partijos tarsis ir analizuos balsavimo rezultatus.

„Galimi įvairūs variantai, bet visų pirma mums reikia susėsti koalicijoje ir išanalizuoti, kaip čia atsitiko, ar kai kurie susitarimai negalioja, ar yra asmeninių nesutarimų pasireiškimai, turime išsiaiškinti, kas čia atsitiko. (...) Variantai buvo patys įvairiausi – gali būti ir naujas kandidatas, gali būti ir tas pats“, - sakė Č. Juršėnas.

Pasak jo, nors balsavimas buvo slaptas, tačiau galima atsekti kai kurias tendencijas „palyginus, kokie skaičiukai buvo dėl premjero interpeliacijos.“

Socialliberalų frakcija iš karto po balsavimo susirinko tartis, tačiau kol kas nieko konkretaus nesutarė.

Pasak Naujosios sąjungos vadovo Artūro Paulausko, slapto balsavimo rezultatai parodė, jog dėl A. Valionio nebalsavo ir kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai.

„Kol kas sprendimo nėra, prezidiume kitą savaitę galvosime. Kol kas mes kalbame apie tai, kad teikti tą pačią ar kitą kandidatūrą į Seimo pirmininko pavaduotojo postą“, - teigė A. Paulauskas.

A. Valionis: trapi dauguma slaptai balsuojant virsta mažuma

Pats A. Valionis teigė, jog yra patenkintas rezultatais, nors kartu pripažino, jog dėl tokios balsavimo baigties yra apmaudu.

„Aš tikrai patenkintas, kad demokratija veikia ir turiu galvoje taip pat tai, kad niekas neturėjo priekaištų dėl mano kompetencijos ir niekas nepasakė priekaištų dėl mano ankstesnio darbo“,- sakė A. Valionis.

Jis teigė frakcijos kolegoms siūlęs nesikarščiuoti ir ramiai svarstyti situaciją.

„Aš pasiūliau nesikarščiuoti, nedaryti skubotų sprendimų, o ramiai apsvarstyti situaciją. Nemanau, kad eičiau antrą kartą. Taip pat iškilo klausimas, ar apskritai bet kuris mūsų partijos žmogus neatsidurs panašioje situacijoje. Nes ta mūsų trapi dauguma virsta mažuma slaptai balsuojant“, - DELFI ketvirtadienį sakė A. Valionis.

Socialliberalai į prezidiumo posėdį žada rinktis kitą savaitę.

Valdantieji socialliberalai anksčiau teigė siūlysiantys A. Valionio kandidatūrą ir į Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) vadovo postą, kurį šiuo metu užima opozicinių konservatorių lyderis Andrius Kubilius. Pagal Seimo statutą, ERK vadovo postas susijęs su Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybe.

Neišrinkus A. Valionio Seimo pirmininko pavaduotoju jam tuo pačiu užkertama galimybė pretenduoti ir į Seimo ERK vadovo postą.

A. Valionis teigė nesureikšminantis pastarojo fakto ir teigė, jog socialliberalų gretose yra ne vienas tinkamas rezultatas.