Socdemai 19 proc. tarifu siūlo apmokestinti įmonių pelnus, pajamas iš paskirstyto pelno.

Jei pataisoms pritars Seimas, jos turėtų įsigalioti nuo kitų metų.

Pataisų iniciatoriai aiškinamajame rašte tvirtina, kad pelno mokestis Lietuvoje yra mažiausias Europos Sąjungoje, o Lietuvos įmonių pelnai per pastaruosius metus augo labai sparčiai. 2000 metais jie buvo – 258 mln. Lt, o 2007 – beveik 16 mlrd. Lt.

Nuo šių metų yra panaikintas socialinis mokestis, kuris pernai buvo 3 proc. nuo bendrovės pelno ir jo 2007 m. į biudžetą surinkta beveik 482 mln. Lt.

Vienas pataisų iniciatorių A. Sysas skaičiuoja, kad padidinus pelno mokestį į biudžetą papildomai būtų galima surinkti apie 1 mlrd. Lt, o tai padėtų spręsti švietimo, sveikatos, socialines problemas.

Parlamentaras tvirtina, kad pelno mokesčio didinimo reikėjo imtis jau anksčiau, nes mokesčių sistema šiuo metu yra „lengvesnė verslui nei žmonėms“.

„Mūsų verslininkai puikiai dirba ir jų pelnai didėja, tačiau mažas pelno apmokestinimas sudaro sąlygas skurdo plitimui ir didesnei socialinei diferenciacijai“, – tvirtino jis.

DELFI primena, kad premjeras Gediminas Kirkilas ne kartą yra tvirtinęs, kad verslas Lietuvoje turėtų būti labiau apmokestinamas. Išimtis esą turėtų būti taikoma tik tai įmonių pelno daliai, kuri investuojama į naujausias technologijas.

Siūlo naikinti lengvatas

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas tikisi, kad šis pasiūlymas tėra „kelių Seimo narių ekspromtas“, nes padidintas pelno mokestis esą labai skaudžiai kirstų daugumai šalies įmonių, kurių pelningumas nėra didelis.

„Suprantama, kad matydami ekonomikos lėtėjimą Seimo nariai bijo nesurinkti biudžeto, atsižvelgiant į visus įsipareigojimus mokytojams bei kitus įsipareigojimus, kurių dar gali būti prieš rinkimus. Todėl nori atimti iš tų kurie daugiausiai turi“, – DELFI tvirtino D. Arlauskas.

Norint surinkti daugiau pinigų į biudžetą, jis siūlo naikinti „nelogiškas mokesčių lengvatas“, pavyzdžiui, PVM sumažinimą vaisiams ir daržovėms. Taip pat esą būtina skatinti eksportą ir bendroves, investuojančias į aukštąsias technologijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją