Vadovo kandidatūrą patvirtino LRT taryba.

Pirmajame ture A. Siaurusevičus surinko 91, R. Geleževičius – 83, K. Petrauskis – 44, A. Butkevičius – 11 balsų. Antrajame ture LRT taryba balsavo „už" arba „prieš" A. Siaurusevičių.

Prieš balsavo tik vienas tarybos narys, 11 parėmė A. Siaurusevičių.

Jis pareigas eiti pradės nuo balandžio 4 d. LRT tarybai jis turės pateikti pavaduotojų – Lietuvos radijo ir Lietuvos televizijos direktorių - kandidatūras.

LRT vadovas „į rankas“ gaus 9 tūkstančių 566 Lt atlyginimą. LRT vadovui kelti reikalavimai būti Lietuvos piliečiu, turėti universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, turėti vadovaujamo darbo patirties ir būti nepriekaištingos reputacijos.

Keis radijo ir televizijos vadovus

„LRT turėtų atitikti tai, kas parašyta jos įstatyme. Ten išvardintos funkcijos, kurias turi vykdyti nacionalinis radijas ir televizija – patikimai informuoti, kurti ir saugoti nacionalines kultūros vertybes ir panašiai“, - paskelbus rezultatus, žurnalistams sakė A. Siaurusevičius. Pasak A. Siaurusevičiaus, šiuo metu bus ruošiamasi pasikeitimams. A. Siaurusevičius sakė, kad ypač didelis poreikis gerinti informacinės tarnybos, kuri šiuo metu atsilieka, darbą.

Naujasis LRT vadovas patvirtino, kad keisis radijo bei televizijos vadovai. Jų pavardžių išrinktasis direktorius kol kas neatskleidžia, tačiau užsiminė, kad naujos komandos kontūrai jau yra. „Manau, darbuotojai galėtų toliau ramiai dirbti savo darbą per daug dėmesio nekreipdami į pokyčius. Jokių trukdymų jų darbui atlikti nebus, o po to pokyčiai bus aptarti, bus suformuota komanda“, - kalbėjo A. Siaurusevičius.

Šiuo metu televizijai vadovauja Šarūnas Kalinauskas, radijui – R. Geleževičius.

A. Siaurusevičius teigė nebevesiąs „Spaudos klubo“. Pasak jo, iki laidos dešimtmečio pritrūko mėnesio. Paskutinė laida turėtų būti antradienį.

A. Siaurusevičius sakė, kad sunkiausia buvę palikti laidą ir žurnalistiką. „Žurnalistika buvo mano gyvenimo tikslas, svajonė, o dabar – tam tikras atsisveikinimas“, - teigė naujas LRT generalinis direktorius.

K.Petrauskis iš žurnalistikos nesitrauks

K. Petrauskis – pirmasis generalinis direktorius, nacionaliniam transliuotojui vadovavęs visą kadenciją. Jis dalyvauti konkurse reikalingus dokumentus padavė paskutinėmis akimirkomis.

K. Petrauskis DELFI sakė dėl rinkimų rezultatų nenustebęs. Jis priminė, kad taryboje nuo praėjusių metų keltas jo atstatydinimo klausimas, buvusi aiški daugumos tarybos narių nuomonė.

„Niekada dar negalvojau, iki šiol mintys sukosi apie LRT“, - sakė K. Petrauskis, paklaustas, ką veiks toliau. Jis sakė turįs žurnalistinės patirties, tad greičiausiai liks žurnalistikoje.

Jis turi dvi dienas A. Siaurusevičiui atlaisvinti kabinetą. Naująjį LRT vadovą K. Petrauskis įvardijo kaip patyrusį žurnalistą, žurnalistikoje dirbantį nuo Sąjūdžio. „Linkiu, kad jam sektųsi, o, svarbiausia, sektųsi LRT“, - kalbėjo penkerius metus nacionaliniam transliuotojui vadovavęs K. Petrauskis.

Klausinėjo, kur nerodo LTV2

Norą dalyvauti konkurse buvo pareiškęs ir teisininkas Kęstutis Rupulevičius, tačiau atplėšus voką su jo dokumentais paaiškėjo, kad nepateiktas prašymas dalyvauti konkurse. LRT taryba nusprendė, kad jis konkurse dalyvauti negali.

„Senukai neturi lankstumo,“ - situaciją žurnalistams komentavo iš konkurso pašalintas K. Rupulevičius. Pasak jo, įprasta praktika, kad prašymas dalyvauti konkurse užpildomas vietoje, tai esą buvo galima padaryti ir tarybos posėdyje. Teisininkas K. Rupulevičius yra žinomos aktorės Astos Baukutės vyras.

Tarybos nariai kandidatus kvietė abėcėlės tvarka. Trumpiausiai užtruko A. Butkevičius.

„Į kai kuriuos klausimus, be abejo, negalėjau atsakyti kaip dirbdamas televizijoje – tarkime, kur blogai rodo antrą kanalą. Skuode negyvenu ir nežinau, kaip ten rodo kanalą“, - juokėsi A. Butkevičius.

A. Butkevičius sakė, kad jo išdėstyta vizija paprasta – Lietuvos televizija būtų numeris vienas Lietuvoje – ne trečia ir ne ketvirta. Ji, pasak A. Butkevičiaus, turėtų turėti tokias pozicijas, kaip ORT kanalas Rusijoje. Šiuo metu LRT, pasak jo, stabčioja vietoje, nesimato ypatingų poslinkių į teigiamą pusę.

„Sudalyvauti visai įdomu. Šansas laimėti „Teleloto“ – vienas iš milijono, čia – vienas iš keturių, taigi gerokai didesnis koeficientas“, - po susitikimo su tarybos nariais sakė A. Butkevičius.

R.Pakalnis: rezultatai – pasibaigus kadencijai

LRT tarybos pirmininkas Romas Pakalnis teigė tikėjęsis mažesnio balų pasiskirstymo. „Rezultatus labai sunku spėlioti. Jeigu darytume apklausą iš anksto, manau, niekas negalėtų atspėti, kaip bus balsuojama. Labai priklauso, kas pateikiama programoje, kaip pats kandidatas prisistato. Nuo to, kiek kas žada naujumo. Prognozuoti, kaip galėtų būti kitaip, labai sudėtinga“, - DELFI kalbėjo R. Pakalnis.

Anot jo, rezultatus akivaizdžiai nulėmė tarybos daugumos nuomonė. R. Pakalnis aiškino, kad daug priklausys nuo to, kokią A. Siaurusevičiui pavyks suburti komandą, kas taps radijo ir televizijos vadovais. Anot LRT tarybos pirmininko, A. Siaurusevičiaus vadovavimo rezultatus bus galima pamatyti tik praėjus penkerių metų kadencijai, mat „tai nėra duonos kepimas“.

Taryba yra aukščiausioji LRT valdymo institucija, atstovaujanti visuomenės interesams. Ji sudaroma 6 metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Šiuo metu jai priklauso Romas Pakalnis, Alvydas Jokubaitis, Vytautas Ališauskas, Gytis Lukšas, Marcelijus Martinaitis, Rimvydas Valatka, Romas Sakadolskis, Laimutis Telksnys, Gediminas Ilgūnas, Saulius Vosylius, Valentinas Milaknis ir Edmundas Ganusauskas.

Kaip vertinate A. Siaurusevičiaus išrinkimą LRT vadovu? Atsakykite į klausimą kolonoje dešinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją