Tai reiškia, kad A. Zuokas neteks Vilniaus miesto tarybos nario mandato. Kaip DELFI sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, gavus įsiteisėjusį nuosprendį artimiausiame posėdyje jo mandatas bus panaikintas.

„Nei nubaudė, nei nenubaudė, bet vis tiek skauda", - vos išgirdęs nepalankų teismo verdiktą žurnalistams sakė A. Zuokas.

Teismas buvusį merą ir verslininkus pripažino kaltais dėl bandymo papirkti V. Drėmą dideliu mastu. Esą jie siūlydami V. Drėmai sudaryti didelės vertės projektavimo sandorį ir už projektavimo darbus architekto specialybę turinčiam tarybos nariui sumokėję 45 tūkst. litų, siekė šio palankaus balso per mero rinkimus.

Priimdami A. Zuokui apkaltinamąjį nuosprendį teisėjai rėmėsi kai kuriais telefoniniais pokalbiais.

Teisėjų kolegija, kurią sudarė Virginija Popovienė, Leonarda Gurevičienė ir Algimantas Pivoriūnas nuosprendyje pabrėžė, kad nuteistiesiems nebuvo tikslinga skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę, todėl skyrė švelnesnę negu įstatymas numato bausmę – pinigines baudas.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendį A. Zuokas dar galės apskųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau šių metų birželį byloje sueina senaties terminas. Pagal įstatymus, nuosprendžiu nepatenkinta šalis skundą gali paduoti per tris mėnesius – tik tada teismas gali pradėti kasacinį procesą, todėl galima sakyti, kad ketvirtadienį paskelbtas Apygardos teismo sprendimas turi lemiamą reikšmę.

Apkaltinamieji nuosprendžiai paskelbti ir kartu su A. Zuoku anksčiau išteisintiems verslininkams - „Rubicon group" vadovui Andriui Janukoniui skirta 100 MGL (12,5 tūkst. Lt), o bendrovės „Ogmios astra" valdybos pirmininkui Dariui Leščinskui - 80 MGL bauda. Vairuotojas Svajūnas Navikas liko išteisintas.

A.Zuokas: kaina, už kurią moka nepriklausomas politikas

„Aišku, tai nėra malonu, - po nepalankaus teismo verdikto žurnalistams kalbėjo A. Zuokas. - Buvau lyg pakabintas. Visą laiką turėjau paisyti arba išklausyti įvairiausius įtakingų vyrų spaudimus: nedaryk to, teisme blogai baigsis ir panašiai. O kai neturi ko prarasti, esi laisvas. Manau, tai šiandien pagrindinė vertybė. O kita vertus, suprantama, šį sprendimą skųsiu. Nors kita vertus, kaip suprantu, jis nėra blogas. Tą 10 ar 12 tūkstančių litų galima rytoj sumokėti. Aš asmeniškai nelabai supratau, kokį sprendimą teismas priėmė".

Paklaustas, koks bus jo likimas Liberalų ir centro sąjungoje, A. Zuokas tikino, jog jau kitą savaitę susirinks partijos taryba. „Turės būti diskusija. Tačiau tik norėčiau suprasti ir tikėtis korektiško pristatymo. Jeigu aš rytoj sumoku baudą, tuo ir baigiasi mano teistumas arba bausmė", - sakė Vilniaus miesto tarybos narys.

A. Zuokas žurnalistus dar kartą patikino, jog nesijaučia kaltu ir žadėjo nepalankų nuosprendį skųsti. Jau ketvirtadienį vakare A. Zuokas DELFI tvirtino skirtą baudą sumokėjęs.

„Teisėjai bandė saliamoniškai pasielgti – lyg ir nubausti, lyg ir nenubausti. O dabar - nei nubaudė, nei nenubaudė, bet vis tiek skauda. Atsirado teisėjai, kurie pabandė priimti vienokį ar kitokį sprendimą. Ačiū Dievui, kad užteko jiems sąžinės nepriimti griežtesnio sprendimo. Tikrai daug kas džiaugtųsi, jeigu būtų paliktas prokuroro noras palikti lygtinę bausmę. Tai būtų pusantrų metų išbraukti iš partijos gyvenimo. Tikrai nesu kaltas. Nenoriu mokėti tokios kainos už tai, kad noriu būti nepriklausomas politikas", - teigė nuteistas politikas.

Nuosprenžio priėmimo dienos - ketvirtadienio vakare A. Zuokas DELFI tvirtino skirtą baudą jau sumokėjęs.

Už V.Drėmos balsą - 45 tūkst. Lt

Valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas teismo nuosprendžio nekomentavo, kol nebuvo susipažinęs su jame išdėstytais motyvais. Kadangi buvęs meras ir verslininkai buvo išteisinti dėl V. Drėmos laisvės apribojimo, prokuratūra dar turi teisę nuosprendį apskųsti LAT.

Generalinė prokuratūra A. Zuokui buvo siūliusi skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui, bei 100 MGL baudą.

„Šį teismo procesą galėčiau prilyginti lietuviškajam Kafkos procesui", - su paskutiniu žodžiu kreipdamasis į teisėjų kolegiją yra pareiškęs A. Zuokas.

Valstybinis kaltintojas Simonas Slapšinskas teisme buvo pareiškęs, kad pavyko pilnai įrodyti išteisinamųjų kaltę. Prokuroras rėmėsi ne tik ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusiojo Vilmanto Drėmos parodymais, bet ir slapta užfiksuotais telefoniniais pokalbiais.

Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte buvo rašoma, kad 2003 metų kovo-balandžio mėnesiais A. Zuokas, siekdamas, kad mero rinkimuose balandžio 9 dieną V. Drėma balsuotų už jį, nurodė verslo įmonių grupės „Rubicon group" vadovui A. Janukoniui per bendrą pažįstamą D. Leščinską perduoti V. Drėmai kyšį - 20 tūkst. litų. Tačiau V.Drėma pinigus imti atsisakė.

Bylos duomenimis, kad atiduotų balsą už A. Zuoką, V. Drėmai buvo pasiūlytas didelės vertės projektavimo sandoris - už projektavimo darbus architekto specialybę turinčiam V. Drėmai A. Zuoko nurodymu D. Leščinskas avansu esą sumokėjo 45 tūkst. litų.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės ir Apygardos teismas anksčiau A. Zuokui buvo paskelbę išteisinamąjį nuosprendį.

2006-ųjų pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad Apygardos teismas padarė esminių Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pažeidimų, todėl bylą dar kartą perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

A. Zuoko byla teisme buvo nagrinėjama jau ketvirtą kartą.