Kaip remdamasis „Eesti Ekspress“ pranešė DELFI.ee, būrys merų prisijungė prie kreipimosi, kuriuo reiškiama parama seksualinių mažumų teisei į susirinkimus ir saviraišką. Iš viso tokį kreipimąsi pasirašė 15 miestų, tarp jų – Paryžiaus, Amsterdamo, Kopenhagos, Stokholmo, Barselonos, merai.

J. Imbrasas pareiškė apie tokį pareiškimą negirdėjęs ir neketinantis prie jo prisijungti. „Aš tokiems dalykams nepribrendęs“, - grįždamas iš Kanų į Vilnių, ketvirtadienį DELFI sakė Vilniaus vadovas.

Pasitikslinęs, ar visi pasirašiusieji yra sostinių merai, ir išgirdęs neigiamą atsakymą, J. Imbrasas pridūrė, kad tokiu atveju kreipimasis nėra labai svarbus.

Prie kolegų kol kas neprisijungė ir Talino meras Edgaras Savisaras. Jis nepateikė neigiamo atsakymo, tik kreipimąsi peradresavo vienai miesto tarybos komisijai, kad ši suformuluotų poziciją ir parengtų konkrečius pasiūlymus.

Vilnius neretai vadinamas homofobišku miestu, nesvetingu seksualinėms mažumoms.

Nepaisant to, Lietuvos homoseksualai neatsisako minties šalyje organizuoti viešus savo renginius. Su bendraminčiais iš Latvijos ir Estijos jie žada kitais metais pradėti rengti „Baltic Pride“ – panašūs renginiai vyksta daugelyje pasaulio valstybių. Anot Lietuvos gėjų lygos pirmininko Vladimiro Simonko, pirmasis „Baltic Pride“ turėtų vykti Rygoje, mat Vilniuje, jo teigimu, tokių paradų kol kas neįmanoma surengti.

Be to, šiais metais planuojama dalyvauti „European Pride“, kuris šį kartą vyks Stokholme. „Tikimės, kad Baltijos šalims duos atskirą platformą, parade žadame išskleisti savo vėliavą. Ten atstovausime Lietuvai, bet tikrai ne Vilniaus merui“, - DELFI sakė V. Simonko.

Pernai pavasarį Vilniaus miesto vadovai uždraudė planuotą kovos prieš diskriminaciją sunkvežimio apsilankymą. Lietuvos sostinė buvo įtraukta į kelionės po Baltijos šalis metu, minint Lygių galimybių metus, maršrutą.

Homoseksualų renginys „Vaivorykštės dienos 2007” esą buvo uždraustas dėl saugumo sumetimų, baiminantis galimų prieš renginį ir homoseksualus nusiteikusių asmenų išpuolių. Dėl to ne tik į Vilnių neužsuko minėtas sunkvežimis, bet ir nebuvo išskleista didžiulė vaivorykštės spalvų vėliava.

Tokį sprendimą pasmerkė už žmogaus teises kovojanti organizacija „Amnesty International“ ir Europos Komisija.

Vairuotojai atsisakė vairuoti troleibusus, papuoštus toleranciją dirbantiems gėjams ir lesbietėms skatinančia socialine reklama. Šią kampaniją kartu su Lietuvos Socialinių reikalų ir darbo ministerija finansavo Europos Sąjunga. „Mes nepritariame viešam homoseksualų idėjų demonstravimui Vilniuje“, - tuomet sakė J. Imbrasas.

Sostinės Rotušės aikštėje išskleisti gėjų vėliavą miesto valdžia buvo uždraudusi ir anksčiau. Ši akcija turėjo tapti Tarptautinės homoseksualų konferencijos dalimi.

Neigiamą atsakymą sostinės vadovai oficialiai motyvavo tuo, kad aikštėje vyko remonto darbai. Tačiau neoficialiai valdžios atstovai pripažino, kad leidimas renginiui neišduotas baiminantis neigiamos visuomenės reakcijos ar net riaušių.

Miesto valdžia esą taip pakeitė Viešosios tvarkos ir švaros taisykles, kad galėtų neduoti leidimo net renginiams, kurie, policijos ar specialios komisijos manymu, gali išprovokuoti riaušes arba sukelti neigiamą visuomenės reakciją. Tokie renginiai esą turėtų vykti uždarose erdvėse, kur lengviau užtikrinti dalyvių ir žiūrovų saugumą.