"Pradėjome sekti šios gaujos pėdsakais dar prieš Naujuosius", - neslėpė vos kelis mėnesius Kauno vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriui vadovaujantis buvęs ukmergiškis Raimondas Baltaduonis. Pirmieji sulaikymai prasidėjo sausio pabaigoje, tačiau tyrimo sumetimais neskubėta girtis.

Trys mėnesiai įtampos

Šiandien du S.Lozoraičio vidurinės mokyklos vienuoliktokai bei dešimtokas ir du jų mikrorajono kaimynai, išėję iš šios mokyklos prieš metus, įtariami mažiausiai šešiais ginkluotais plėšimais, įvykdytais Kaune per nepilnus 3 mėnesius. Apiplėšti du ("Orakulo" ir "Omnibeto") lažybų punktai, dvi gretimuose Šilainių mikrorajone įsikūrusios vaistinės, viename Vilijampolės medinuke veikusi kukli maisto prekių parduotuvė. Išpuolių seriją vainikavo nemažą atgarsį turėjęs įsiveržimas į pačiame Kauno centre įsikūrusią bendrovės "Aukso amžius" juvelyrinių dirbinių parduotuvę.

Pastarasis išpuolis ir pražudė gaują. Nors ir tąsyk plėšikams pavyko pasprukti iki tol, kol atvyko apsauga, būtent šio nusikaltimo atskleidimas tapo raktu ir į kitų panašių nusikaltimų įminimą.

Elgėsi be ceremonijų

Į nusižiūrėtą objektą įsiverždavo dviese. Abu kaukėti. Visada grasindavo "daiktu, panašiu į pistoletą". LŽ žiniomis, vakar pareigūnai jo dar buvo neradę, tačiau kriminalistai spėja, kad nusikaltimų metu naudotas ginklas - ne kovinis.

Įsibrovėliai elgdavosi be ceremonijų - įremdavo ginklą aukai į krūtinę ar į galvą. Tačiau plėšiant vaistines jiems teko susidurti su aršiu pasipriešinimu. Vienu atveju įrėmus į krūtinę pistoletą, vaistininkė ėmė grasinti iškviesianti policiją ir net demonstratyviai siekė po prekystaliu esančio aliarmo mygtuko. Kitoje vaistinėje dvi darbuotojos net susigrūmė su vienu iš įsibrovėlių, atėmė iš jo didžiąją dalį ką tik iš kasos pagrobtų pinigų. Jų rankose liko ir įtariamojo kepurė. Deja, DNR ekspertizės atsakymų tikimasi ne anksčiau kaip po pusantrų metų. Tokios, pasak pareigūnų, šiandien eilės pas ekspertus.

Po šių fiasko plėšikai ėmė keisti taktiką - plėšdami lažybų punktą jie jau naudojo ašarines dujas.

Ilgai lauktas finalas

Šiuo metu suimti 3 gaujos nariai - praėjusią savaitę pareigūnų iš pamokų išsivežtas dešimtokas bei du 21 metų jo bendrai. Vienas jų - savarankiško mokymosi vienuoliktokas. Dar vienas jo bendraamžis jau paleistas po mėnesio suėmimo. Ši kardomoji priemonė netaikyta tik vieninteliam jau teistam (už vagystę) gaujos nariui - 11 klasę lankančiam 17-mečiui.

Pareigūnams pavyko rasti beveik trečdalį gaujos pagrobto aukso. Jis neštas priduoti į lombardą draugių vardu. Gavus užstatą, pasiimti palikto turto nebuvo grįžtama. Pinigai buvo išleidžiami baruose, bilijardinėse, boulingo klubuose.

"Manęs toks finalas nenustebino", - iš LŽ sužinojusi sulaikytų savo mokinių pavardes neslėpė K.Kovalenkina. Kaip teigė mokyklos direktorė, vyresnieji šios gaujos nariai - dar visai neseniai buvo didžiausias mokyklos galvos skausmas. Vienas jų dėl žiauraus gyvūno nukankinimo dar antroje klasėje buvo patekęs į spaudos puslapius.

Pasak pašnekovės, prieš pat vyresniųjų išvarymą (jiems pasiūlyta išeiti savo noru), pas juos tiesiog į mokyklos kiemą atvažiuodavo įtartini prabangūs automobiliai. Atvykėliai mobiliaisiais telefonais išsikviesdavo ką jiems reikėdavo tiesiog iš pamokų.

K.Kovalenkinos duomenimis, tiek vyresnieji, tiek jaunesnieji gaujos nariai kilę iš nepilnų šeimų. Kai kuriais jų rūpinosi tik močiutės ar vyresniosios seserys. Pavyzdžiui, vienas iš suaugusiųjų vaikystėje su tėvais buvo išvykęs gyventi į Izraelį. Tėvas su vaikais grįžo atgal, kai sūnus ėjo į antrą klasę. Dažniau užsienyje, negu Lietuvoje, pastaruoju metu buvo ir suimto dešimtoko motina. 16-metis buvo paliekamas vyresniosios sesers globai. Ne per seniausiai, vairuodamas svetimą automobilį, jis sužalojo žmogų.