Jame numatyta, kad nėštumą nutraukti gydytojas gali tik dviem atvejais - kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, ar yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

A. M. Pavilionienės teigimu, minėto projekto priėmimas pažeistų "moters kaip žmogaus teises".

"Pagrindinis klausimas - ar Lietuvoje visoms moterims yra sukurtos lygiavertės sąlygos gyventi, kurti šeimą ir socialiai aprūpinti savo vaikus? Kai projekto rengėjai atsakys į šį klausimą, galėsime ginčytis toliau", - Eltai penktadienį sakė A. M. Pavilionienė.

Parlamentarės teigimu, abortas negali būti laikomas šeimos planavimo priemone, bet tam tikrais atvejais tai "yra gelbėjimasis iš tragedijos".

"Neapsišvietusioms mergaitėms ir neatsakingiems berniukams ar vyrams taip nutinka, kad moteris pastoja ir visos dramatinės pastojimo pasekmės krenta ant vargšės moters pečių. Vyras šito nesupranta, nes vyras niekada nebuvo pastojęs, nešiojęs kūdikio", - sakė A. M. Pavilionienė.

Seimo narės nuomone, abortas galėtų būti pateisinamas, kai moteris išžaginama, gyvybė pradedama prieš moters valią, nustatomas vaisiaus apsigimimas ar tuomet, "kai moteris yra nepasiruošusi nei moraliai, nei fiziškai, nei socialiai ir supranta, kad išleidusi kūdikį į pasaulį, ji neturės kaip jį išauginti".

Protesto akcija, kuri vyks A. M. Pavilionienės ir Lietuvos šeimos planavimo asociacijos iniciatyva, pirmadienį per pietus vyks prie Lietuvos Respublikos ambasados Briuselyje. Akcijoje ketina dalyvauti Europos parlamentarai, Belgijos socialistų partija, Moterų socialisčių judėjimas ir Emilio Vanderveldės institutas.

Anot A. M. Pavilionienės, akcijos rengėjai kreipėsi į Belgijos bei Europos Sąjungos valstybių piliečius, kviesdami solidarizuotis su tais Lietuvos žmonėmis, kurie gina moters kaip žmogaus teises, moters lytinę ir reprodukcinę sveikatą bei teises kaip vieną lyčių lygybės sąlygų.

ELTA primena, kad šią savaitę spaudos konferenciją Seime surengęs parlamentaras Valdemaras Tomaševskis apgailestavo, jog Lietuvoje iki šiol "nėra įstatymo, kuris gina negimusį vaiką". Seimo nario teigimu, susidariusią situaciją galėtų išspręsti Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo priėmimas.

Anot V. Tomaševskio, dabartinė situacija neatitinka Konstitucijos 19 straipsnio, kuris numato, kad žmogaus teisę į gyvybę saugo įstatymas. Parlamentaras taip pat atkreipė dėmesį, jog, pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, pradėto, bet negimusio vaiko teisės negali būti priešinama su moters teise į privatų gyvenimą.

V. Tomaševskiui antrino ir NVO vaikams konfederacijos valdybos narė medicinos daktarė Giedrė Žilinskienė. "Tarptautinės konvencijos pripažįsta vaisiui žmogaus orumą, todėl negimęs vaikas yra teisės į gyvybę turėtojas, ką bando paneigti įvairios žmogaus teisių institucijos", - pareiškė G. Žilinskienė.

Griežčiausiai abortus Europoje riboja Lenkija ir Airija. Tiesa, dėl tokio reglamentavimo Strasbūre įsikūręs Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai įpareigojo Lenkijos valdžią sumokėti 25 tūkst. eurų kompensaciją neįgaliai moteriai, kuriai nebuvo leista nutraukti nėštumo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją