Jei Seimas pritars šiam įstatymo projektui, jis įsigalios nuo šių metų liepos.

„Tai bus įstatymo garantija, kad bus sušvelninamos kainų kilimo pasekmės“, – DELFI po Vyriausybės posėdžio sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Atlyginimus sieti su infliacija spiria profesinės sąjungos, tačiau jos reikalauja atlyginimus didinti iškart po to, kai išauga infliacija.

„Mes siūlome nekreipti dėmesio į metus, kokia yra reali infliacija, tokio dydžio turėtų būti kompensacija“, – DELFI sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Jis nemano, kad atlyginimų augimą susieti su infliacija yra įmanoma privačiose įmonėse, kuriose atlyginimai viršija minimalų, tačiau indeksavimas esą reikalingas norint numatyti nuolatinį minimalaus atlyginimo ir socialinių išmokų augimas.

Įsiūbuos infliaciją

Tokiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užmojams nuolat prieštarauja Finansų ministerija, tvirtinanti, kad įsipareigojus kartu su infliacija didinti darbo užmokestį pažado teks laikytis ne tik ekonomikos pakilimo metais, bet ir esant ekonomikos nuosmukiui.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas Vyriausybės posėdyje tvirtino, kad toks sprendimas bus dar vienas impulsas infliacijai.

Nors bet koks atlyginimo ir išmokų indeksavimas yra kritikuojamas tarptautinių institucijų, tačiau, pavyzdžiui, Latvijoje su infliacija siejamas ir darbo užmokestis, ir socialinės išmokos.

Statistikos departamento duomenimis, sausio metinė infliacija Lietuvoje buvo 10 proc., o 2008 m. sausio mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 6,3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją