LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas DELFI sako, kad absoliučiai visoms Lietuvos šilumos tiekimo įmonėms reikia didinti kainas, nes dabar vidutinė patvirtinta šilumos kaina už kilovatvalandę yra 15 ct, o jų pagaminamos šilumos savikaina yra 20 ct/kWh.

„Kiekvieną dieną visoms Lietuvos įmonėms tai neša didžiulius nuostolius. Visos įmonės kreipsis, nes savikaina neatitinka patvirtintos galiojančios kainos. Į šilumos kainą įdėta dujų kaina yra 600 Lt už 1000 kubinių metų, o įmonės su transportavimu dabar moka su 1100 Lt“, – dėstė V. Stasiūnas.

Jo teigimu, kuo ilgiau bus delsiama patvirtinti naujas kainas, tuo daugiau kils kaina vartotojui, nes dabar nuostoliams padengti šilumos įmonės skolinasi iš bankų, o paskolos vėliau bus įskaičiuojamos į kainą gyventojams.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) sprendimą planuoja priimti pavasarį, taigi naujas kainų vartotojai turėtų sulaukti prasidėjus naujam šildymo sezonui. VKEKK Šilumos skyriaus vedėjas Antanas Katinas DELFI sakė, kad naują metodiką svarstyti ketinama pradėti kovo pradžioje, o kada galutinai dėl jos bus apsispręsta, neaišku.

Trečiadienį VKEKK paskelbė parengtos metodikos projektą, kuriame siūloma leisti šilumos kainas perskaičiuoti nelaukiant 12 mėnesių periodo pabaigos, jei rinkoje kuro ir perkamos šilumos kainos pasikeitė daugiau nei 20 proc.

LŠTA skaičiavimu, kuras sudaro pusę pagaminamos šilumos savikainos. Dabar centralizuotai šilumą Lietuvos gyventojams teikiančios įmonės kainą gyventojams gali keisti kartą per 12 mėnesių.

Lietuva dėl prastai apšiltintų namų tam pačiam plotui apšildyti sunaudoja maždaug trečdaliu daugiau energijos nei Vakarų Europos valstybės, renovuotuose daugiabučiuose už šildymą moka maždaug 60 proc. mažiau.

DELFI jau rašė, kad 2007 m. pabaigoje Lietuvos dujų tiekėjų pasirašytose sutartyse su Rusijos dujų milžinu „Gazprom“ sutarta dėl tiekiamų dujų formulės trejiems metams. Šį sausį tūkstantis kubinių metrų dujų prie Lietuvos sienos buvo parduodamas už 346 JAV dolerių. Tai yra 152 JAV doleriais brangiau nei prieš metus ir penktadaliu daugiau nei 2007 m. gruodį.

Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas DELFI anksčiau skaičiavo, kad pagal dabartinę situaciją ir suderėtą formulę dujos Lietuvoje skirtingais mėnesiais galėtų kainuoti iki 380 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją