aA
Sveikindamos su šv. Kalėdomis ir linkėdamos laimės, mūsų žvaigždės siūlo pasigaminti jų mėgstamus patiekalus, kuriais šventinį vakarą mielai vaišina artimuosius ir bičiulius.
A.Pilypaitė
A.Pilypaitė
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)
Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktorė Larisa Kalpokaitė būdama puiki kulinarė per šventes stengiasi paragauti kuo įvairesnių patiekalų. Todėl šioms Kalėdoms ji siūlo pasigaminti pikantiškų avokado gabalėlių.

Reikia:

dviejų avokadų,
200 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
50 g sviesto,
šaukšto sauso baltojo vyno,
keturių šaukštų grietinės,
šaukštelio maltų raudonųjų pipirų,
dviejų šaukštelių konservuotų kaparių,
šaukšto smulkiai supjaustytų peletrūnų.

Vytenis Pauliukaitis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Avokadus nulupame, perpjauname per pusę, išimame kauliukus, o minkštimą supjaustome dideliais kubeliais. Sūrį sutriname, sumaišome su minkštu sviestu, vynu, peletrūnais, grietine ir gerai išsukame. Šį mišinį gražiai uždedame ant avokadų kubelių. Prieš tiekdami papuošiame kapariais, apibarstome raudonaisiais pipirais.

Televizijos laidų, teatro, muzikos renginių režisierius Vytenis Pauliukaitis sutinka, kad norint skaniai pagaminti maistą, išmonės, kūrybos ar fantazijos reikia nė kiek ne mažiau, nei dirbant kitą kūrybinį darbą. Kalėdiniam stalui režisierius siūlo pačio tikriausio kiaulienos kumpio recpetą.

Reikia:

1,2 kg kumpio,
800 g konservuotų persikų su sirupu,
dviejų šaukštų cukraus sirupo,
šaukštelio grūdėtųjų garstyčių,
dviejų šaukštų cukraus,
šaukštelio tamsiojo sojų padažo,
330 ml sidro,
dviejų raudonųjų svogūnų,
trijų lauro lapelių.

Išsukame 400 g persikų su sirupu, cukraus sirupą, garstyčias, cukrų, sojų padažą ir pusę kiekio sidro (geriausia tai daryti virtuviniu kombainu). Kumpį dedame į kepimo formą, ant jo užpilame persikų mišinį, įdedame laurų lapelius ir kepame 190 laipsnių C karštumo orkaitėje 1 val. 20 minučių, kartkartėmis užpildami padažo. Likus 20 minučių iki kumpio kepimo pabaigos, sudedame likusius persikus su sirupu, užpilame pusę kiekio sidro, įdedame supjaustytų svogūnų.

A.Pilypaitė
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)

Dainininkė Asta Pilypaitė su prijuoste virtuvėje sukiojasi tik gamindama sekmadieninius pietus ir prieš šventes. Puikiai galėdama išsiversti be mėsos, ji virtuoziškai gamina įvairias salotas ir žuvies patiekalus, o šventinio stalo neįsivaizduoja be tuno salotų.

Reikia:

pusės pakelio makaronų (geriausia rinktis figūrinius, stambesnius),
indelio tuno aliejuje,
poros pomidorų,
vienos geltonosios paprikos (kad gražiau atrodytų, bet tinka ir raudona arba žalia),
juodųjų alyvuogių pagal skonį (jei yra nemėgstančių, jas įsideda kiekvienas pagal skonį),
majonezo.

Makaronus išvirti ir nupilti šaltu vandeniu, kad nesuliptų, po to į juos sudėti tuną, kubeliais supjaustytus papriką, pomidorus ir alyvuoges. Viską užpilti majonezu ir gerai išmaišyti.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Saugesnė nei bet kada: kaip Lietuvos utopija prieš 20 metų virto realybe

Kovo 29-oji – diena, kai prieš dvidešimt metų Lietuva tapo NATO nare. Lietuva dar niekada...

Nuo balandžio – elektros ir dujų kainų pokyčiai gyventojams

Rinkoje nusistovėjus palyginti žemoms energijos kainoms, gyventojams nuo balandžio pinga gamtinės...

Viktoras Uspaskichas – skandalinga milijonieriaus ir politiko biografija „Agurkicho“ ir pabėgimo į Rusiją istorijos (14)

Ketvirtadienį vakare pranešta, kad Darbo partijos įkūrėjas , garbės pirmininkas ir...

Savaitgalį sulauksime įspūdingo rekordo: šils net iki 23 laipsnių

Sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė sako, kad Velykų orai bus itin šilti, prognozuojami net ir...

Naujas etapas: Ukraina rado silpnąją Rusijos karo mašinos vietą

Ukrainos kova su Rusijos invazija įžengė į naują etapą: ukrainietiškos dronų technologijos...

Dėl ko vyko krata Darbo partijos būstinėje: galėjo būti pasisavinta pusė milijono ES lėšų papildyta  (32)

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) penktadienį pateikė daugiau detalių apie tyrimą,...

Nuo Maskvos tolstanti sąjungininkė uždraudė Solovjovo laidas

Uždaroji akcinė bendrovė „Armėnijos televizijos ir radijo laidų transliavimo tinklas“...

Profesorius – apie tai, kiek kiaušinių galima suvalgyti per Velykas ir kiek laiko saugu laikyti margučius ant stalo

Kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną, per savaitę? Kaip tinkamai juos paruošti – koks turi...

Virš sostinės – naikintuvai ir sraigtasparniai: vyksta Lietuvos narystės NATO 20-mečiui skirti renginiai papildyta (1)

Penktadienį minint Lietuvos narystės NATO dvidešimtmetį , sostinės gyventojai ir svečiai...

Vilniečiai sutinka – stiprinti šalies gynybą reikia: nesutaria tik dėl kelių dalykų (1)

Lietuvoje vis garsiau kalbama apie šalies krašto apsaugos stiprinimą, pamažu randasi ir...