„Taip ir liko neaišku, kas yra tie genialūs ekspertai, kurie šią genialią kolekciją įvertino tokia genialia suma“, - DELFI penktadienį teigė Vilniaus vicemeras, darbo grupės vadovas Algirdas Paleckis.

Darbo grupė prašė JMVMC pateikti visus J. Mačiūno kolekcijos įsigijimo dokumentus: leidimą parduoti kolekciją, sutartį, įpareigojančią pirkėją atsiskaityti už meno kūrinius, sutartis su ekspertais, įvertinusiais kolekciją, bei pačios kolekcijos darbų sąrašą.

JMVMC pateikė beveik visus prašomus dokumentus, tik vietoje sutarčių su ekspertais – kolekcijos žinovų laiškų Vilniaus savivaldybei kopijos.

„Jo vardas – garbė Lietuvai, jo palikimas trauks žmones, pirmiausiai intelektualus ir menininkus, į Lietuvą, jeigu čia bus saugomas ir eksponuojamas. Tegu tą konceptualizmą mato, pažįsta ir pačios Lietuvos kūrėjai. Esant konkrečiai galimybei, būtina padaryti, kad J. Mačiūnas tuo būdu grįžtų į savo gimtąją šalį“, - šių metų vasario 12 dieną datuotame laiške rašo prof. Vytautas Landsbergis.

Šią savaitę telefonu DELFI europarlamentaras patikino, jog niekada nėra vertinęs, kiek J. Mačiūno kolekcija galėtų kainuoti.

Vilniaus savivaldybė dėl kolekcijos įsigijimo taip pat yra gavusi kompozitoriaus Vidmanto Bartulio, Prinstono universiteto profesorės Julia`os E. Robinson bei Vhitney, Amerikos dailės muziejaus kuratorės Chrissie Iles laiškus.

Buvęs sostinės meras Artūras Zuokas DELFI ketvirtadienį aiškino, kad nepriklausomi meno ekspertai nebuvo kviečiami įvertinti J. Mačiūno kolekcijos, nes už tokį darbą jiems, pagal galiojančią praktiką, reikėtų sumokėti 10 proc. kolekcijos vertės.

„Kainą nustatė pardavėjas. Jeigu A. Paleckiui ar E. Lementauskui atrodo, kad toji kolekcija miestui nereikalinga, tegul parduoda ją tarptautinėje rinkoje – garantuoju, uždirbs daugiau nei buvo sumokėta ir turės pinigų Kalėdinėms premijoms išsimokėti ar dar vienam vicemero etatui įsteigti“.

Panašiai savo laiške, kurį praėjusią savaitę išplatino JMVMC, teigė ir pats J. Mekas: „Neabejoju, kad per artimiausius kelerius metus centro turimos kolekcijos vertė išaugs dvigubai, prisiminkit mano žodžius“.

DELFI jau skelbė, kad sprendimą iš J. Meko už 5 mln. JAV dolerių įsigyti visą J. Mačiūno darbų kolekciją priėmė A. Zuoko vadovaujama Vilniaus savivaldybės taryba. Pinigus savivaldybė įsipareigojo sumokėti per trejus metus. Pirmasis įnašas jau sumokėtas, o šių metų birželio mėnesį Vilnių pasiekė pirmoji J. Mačiūno Fluxus kolekcijos dalis. Visą kolekciją sudaro apie 2600 eksponatų.