Prognozuojama, kad 2011 metais mokytojų vidutinis atlyginimas sieks 3215 litų. 2008-aisiais vidutinis mėnesinis darbo užmokestis numatomas 2137 litai, 2009 m. - 2298 litai, 2010 m. - 2463 litai.

Premjeras Gediminas Kirkilas atkreipė dėmesį, kad ypač didelė problema yra jaunų mokytojų atlyginimas, šiuo metu siekiantis 863-1311 litų. Pagal siūlomą darbo užmokesčio augimo modelį nuo 2008 m. rugsėjo 1 d., įvedus etatinį apmokėjimą mokytojų, kuriems nesuteiktos kvalifikacinės kategorijos ir kurie turi iki 3 metų pedagoginio darbo stažą, vidutinis darbo užmokestis bus 1740 litų.

Švietimo ir mokslo ministrės, darbo grupės vadovės Romos Žakaitienės siūlymu ilgalaikėje pedagogų darbo užmokesčio kėlimo programoje taip pat numatoma, kad per 3 metus turi būti pasiekta, jog mažiausiai uždirbančių mokytojų vidutinis mėnesinis darbo užmokestis būtų ne mažesnis nei šalies vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, t. y. 2640 litų.

Ministro pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė turi parengti ilgalaikės pedagogų darbo užmokesčio didinimo programos projektą iki 2008 m. kovo 1 d.

Darbo grupės posėdyje nedalyvavo streikus organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas.

"Pradėti derybas streiko metu yra pražūtis", - Eltai sakė LŠDPS vadovas.

ELTA primena, kad antradienį Lietuvoje prasidėjo trijų dienų pedagogų streikas - nedirba per 100 ugdymo įstaigų. Švietimo ir mokslo ministerija trečiadienį patikslino informaciją ir skelbia, kad antradienį streikai vyko 45 mokyklose, o trečiadienį mokytojai streikuoja 53 mokyklose. Reikalaudami didesnių atlyginimų ir teisių į saugesnę darbo aplinką streikuoja dalis Klaipėdos miesto ir rajono, Akmenės, Kretingos, Mažeikių, Plungės, Telšių, Zarasų rajonų, Alytaus ir Palangos miestų pedagogų.

LŠDPS Alytaus miesto susivienijimo pirmininkė Valentina Ordo Eltai sakė, jog šio miesto pedagogai streikuos tik vieną dieną. Čia dėl streiko laikinai uždarytos keturios mokyklos.

"Streiko laiką sutrumpinome todėl, kad jautėme didžiulį mokyklų administracijų spaudimą", - sakė V. Ordo.

Pasak A. Bružo, jam žinoma Alytaus situacija. "Čia buvo mestos didelės pajėgos, kad streikai būtų nutraukti. Ministerijos pažadėjo mokyklų vadovams ženkliai kelti atlyginimus, tad šie verčiasi iš kailio, kad sustabdytų nepaklusnumo akcijas. Džiaugiamės pedagogų ryžtu ir tuo, kad jie prie mūsų prisideda nors vieną dieną", - sakė LŠDPS vadovas.

Administracijos spaudimą jaučia ne visi streikuojantys pedagogai. Eltos kalbinta LŠDPS Palangos miesto susivienijimo pirmininkė Aurelija Jazbutienė teigė, jog šio miesto pedagogai jokio spaudimo nutraukti streiką ar pasipriešinimo iš administracijų nejaučia.