Kitas grupės narys, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas lrt.lt pripažino taip pat svarstantis pasitraukti.

Pats verslas sako, jog grupė yra sudaryta specialistų „iš kiek tik įmanoma sričių“ ir yra kompetentinga.

Tokią poziciją gina ir darbą koordinuojanti Ūkio ministerija.

Ekonominiai interesai paėmę viršų

Anot Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidento Aurelijaus Verygos, dabar darbo grupė tėra „gerai surežisuotas spektaklis“.

Jis sako, jog pirmiausia alkoholio problemas turėjo spręsti apie pusmetį dirbusi Sveikatos apsaugos ministerijos koordinuojama darbo grupė.

„Bet jos pateikti rezultatai neįtiko, jie numarinti, nevertinti“, – aiškina Antanas Matulas.

Pasak A. Verygos, dėl to vėliau, esą aludarių prašymu, sudaryta nauja, kurią koordinuoja ekonominiais interesais pirmiausia besirūpinanti Ūkio ministerija, o tarp narių neproporcingai daug verslininkų.

„Jeigu jie ir gali dalyvauti, tai neturi sudaryti tokios dalies, kaip dabar – kai jų pridauginta, paslepiant netgi po kitais pavadinimais, neva nesusijusiais su alkoholio verslu.

Tačiau tų, kurie turėtų būti suinteresuoti, – tiek mokslininkai, tiek nevyriausybininkai, tiek tėvų, jaunimo organizacijos – jų beveik nėra“, – sakė A. Veryga.

„Tendencijos visiškai aiškios. Seniai žinome Ūkio ministerijos poziciją, kad proteguojamas verslas, o ne visuomenės interesai“, – pritarė A. Matulas.

Anot A. Verygos, verslininkų darbas grupėje lemia natūralų interesų konfliktą.

„Neįmanoma sumažinti vartojimo, išlaikant tą patį pardavimų lygį. Verslininkai tiesiog ieško legalių būdų, kaip nedaryti tam tikrų dalykų, kaip apsaugoti verslą“, – aiškino A. Veryga.

A. Matulas savo ruožtu stebisi, jog tokių grupių, kaip dirbanti dabar, apskritai „nebūna“.

„Iš beveik 40 narių susirenka tik kokie penki, pasirengę diskutuoti ir pirmiausia įžvelgiantys bendrą visuomenės interesą“, – kalbėjo parlamentaras.

Kiti kritiką atmeta

Tuo metu kitas darbo grupės narys, Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas Laurynas Vilimas sako, jog „lobizmas yra oficialiai įteisinta interesų atstovavimo priemonė“ ir teigia manąs, kad darbo grupė dirba gerai.

„Kadangi ji atstovaujama labai įvairių specialistų, specialistų iš kiek įmanoma įvairių sričių, manau, jos priimti ir priimami sprendimai yra teisingi ir kompetentingi“, – lrt.lt sakė L. Vilimas.

Neabejojanti darbo grupės veikla sako ir joje taip pat dirbanti Ūkio ministerijos sekretorė Alina Mačiulytė.

„Grupėje netrūksta visuomenės sveikatos veikėjų, atstovaujama Sveikatos ministerijai. Manau, kad čia tiesiog pasirinktas lengviausias kelias – kritikuoti, o ne konstruktyviai siūlyti“, – lrt.lt kalbėjo valstybės pareigūnė.

Statistika nedžiugina

Vien stipraus alkoholio gamyba mūsų šalyje per praėjusius metus padidėjo beveik ketvirčiu.

Vienam gyventojui pernai vidutiniškai teko 11 litrų, o vienam 15 metų ir vyresniam – 13,2 litro absoliutaus alkoholio. Tai 0,3 litro daugiau nei 2005 metais.

Statistikų teigimu, praėjusiais metais dėl alkoholio vartojimo Lietuvoje mirė 1484 žmonės – 242 daugiau nei 2005-aisiais.

Pernai šalyje ištirta 6,3 tūkst. neblaivių asmenų padarytų nusikalstamų veikų – šeštadalis visų įvykdytų.

Dėl išgėrusiųjų kaltės per praėjusius metus taip pat įvyko 955 kelių eismo įvykiai – kas septintas užregistruotas.

Savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybų socialinės rizikos šeimų įskaitoje pernai buvo įrašyta 8,3 tūkst. girtaujančių šeimų – jų skaičius per metus kiek sumažėjo.