„Kadangi per įstatymų nustatytą savaitės terminą reikalaujami veiksmai nebuvo įvykdyti, be to negautas prašymas pratęsti reikalavimo įvykdymo terminą, Vyriausybės atstovas vykdydamas įstatymus kreipėsi Vilniaus apygardos administracinį teismą, kad šis įpareigotų atsakingus valdininkus atlikti pareigas“, - teigė J. Jurkevičius.

Dėl gatvių pavadinimų Vilniaus rajone į Vyriausybės atstovą kreipėsi Valstybinė kalbos inspekcija (VKI), kuri jau metus siuntinėja raštus rajono savivaldybei dėl Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimų.

„Vilniaus rajono Maišiagalos, Riešės, Raudondvario ir Sudervės gyvenvietėse kai kurių gatvių pavadinimų lentelėse užrašai yra ne tik lietuvių kalba, bet greta ir kitomis kalbomis. Tai prieštarauja įstatymui, tačiau rajono valdžia problemos nesprendžia“, - sakė J. Jurkevičius.

Šių metų sausio mėnesį atsiųstame rašte VKI Vilniaus rajono savivaldybės administracija pranešė, kad patvirtinus savivaldybės biudžetą bus skirtos lėšos naujų lentelių pagaminimui.

Valstybinės kalbos įstatyme nustatyta, kad viešieji užrašai turi būti pateikiami valstybine kalba. Įstatyme yra numatytos išimtis, leidžiančios užrašuose greta lietuvių kalbos naudoti kitas kalbas, tačiau, J. Jurkevičiaus teigimu, pastariesiems atvejams šios išimtis negali būti taikomos, todėl gatvių pavadinimų lentelės turi būti pakeistos.