„Tuo, ką pasakiau praėjusią savaitę per privačius pietus su Meno tarybos atstovais, jokiu būdu nenorėjau įžeisti nieko iš Lietuvos", - rašoma D. Camerono atsakyme.

Tačiau nors prieš porą dienų parlamentaras tikino nekalbėjęs apie „vienakojes lietuvių lesbietes", laiške jis šių žodžių nebeneigė.

D. Cameronas pabrėžė jaučiąs didžiulę pagarbą Lietuvai, kuri yra tvirta britų sąjungininkė NATO bei ES, ir jos žmonėms. Jis taip pat tikino seniai besižavintis energija, su kuria lietuviai kovojo už nepriklausomybę.

Lietuvos ambasadorius pirmadienį paprašė opozicijos lyderio pakomentuoti žiniasklaidoje cituojamus žodžius apie „vienakojes lietuvių lesbietes". Kaip V. Ušackas pažymėjo politikui adresuotame laiške, aiškumas padėtų išlaikyti draugiškus dvišalius santykius.

„Būčiau dėkingas, jei vardan dabar Jungtinėje Karalystėje gyvenančių, dirbančių bei studijuojančių lietuvių ir stiprios bei nuolat vystomos dvišalės draugystės galėčiau išgirsti paaiškinimą dėl laikraštyje „The Mail on Sunday" cituojamų Jūsų žodžių", - rašė V. Ušackas.

Jis laiške prisipažino nusivylęs, kai sekmadienį perskaitė rašinį „D. Cameronas po replikos apie vienakojes lietuvių lesbietes apkaltintas „visišku abejingumu“. Ambasadorius informavo britų politiką, kad tokie žodžiai sukėlė pasipiktinimo bangą.

V. Ušackas taip pat pažymėjo norintis išgirsti, ką parlamentaras turėjo omenyje, sakydamas „lietuvių“ bei kaip tai yra susiję su Meno taryba ar kita meną remiančia institucija.

Kartu diplomatas priminė, kad prieš 17 metų Lietuva pirmoji išsiveržė iš „blogio imperijos – Sovietų Sąjungos“, o nuo 2004-ųjų yra artima britų sąjungininkė Europos Sąjungoje bei NATO. Pasak ambasadoriaus, daugiau nei 100 tūkst. lietuvių dirba arba studijuoja Didžiojoje Britanijoje, taip prisidėdami prie dvišalių kultūrinių, ekonominių ir politinių ryšių stiprinimo.

Didžiosios Britanijos konservatorių partijos ir opozicijos lyderis D. Cameronas šiomis dienomis sulaukė kritikos dėl „netaktiško bei nepadoraus“ poelgio ir „visiško nejautrumo“, kai susitikęs su įtakingais meno pasaulio atstovais pašmaikštavo apie „vienakojes Lietuvos lesbietes“.

Audrą sukėlė praėjusį antradienį per pietus su Meno tarybos ir kai kurių kitų meno institucijų atstovais parlamentaro lengvabūdiškai ištarta frazė. Pasak „The Mail on Sunday“ šaltinių, D. Cameronas savo svečiams pasakė: „Tikiuosi, kad neskirsite per daug paramos vienakojėms lietuvėms lesbietėms“.

Oficialūs torių partijos atstovai pareiškė, esą D. Cameronas kalbėjęs apie rimtus dalykus – kad stipendijos ir kitokia parama, skiriama iš Nacionalinės loterijos pajamų, atitektų jos nusipelniusiems asmenims. Politiko žodžiai esą galėjo būti aliuzija į tai, kad pastaruoju metu nemažai valstybės paramos sulaukė tautinių ir seksualinių mažumų atstovų meno projektai.

Bandydamas sušvelninti situaciją, šeštadienį vakare D. Cameronas patikslino, esą kalbėjęs ne apie „vienakojes Lietuvos lesbietes“, bet „vienakojus lietuvių šokėjus“.

Nepaisant to, DELFI žiniomis, tokia politiko replika sukėlė kai kurių Didžiosios Britanijos parlamentarų pasibaisėjimą.

41 metų vedęs trijų vaikų tėvas D. Cameronas, konservatorių partijos vadovas ir Bendruomenių rūmų opozicijos lyderis, šias pareigas eina nuo 2005-ųjų. Jis laikomas itin patyrusiu politiku. Parlamentaru D. Cameronas tapo 2001 metais.