Tačiau penktadienį URM Nacionalinę teismų administraciją (NTA) informavo, kad rekomenduoja teisėjams į Baltarusiją nevykti.

„Šioje situacijoje nematome prasmės dalyvauti būtent šioje konferencijoje", - penktadienį DELFI pareiškė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

J.Karosas: reikia suderinti

„Problema ta, kad yra nesuderinamumas tarp mūsų įvairių institucijų, o pagal turinį problemos nėra. Mūsų santykiuose su Baltarusija yra aspektas, kurį palaikome, bet jis susipynęs su politiniu aspektu, yra tam tikri niuansai. Turi būti draugiškai kolegialiai derinama įvairių institucijų pozicija su Užsienio reikalų ministerijos, mūsų bendra politine nuostata. (...) Jeigu bendraujame ūkiškai, tai ūkinį bendravimą lydi komercinė teisė. Matyt, tuo aspektu bendravimas neišvengiamas su Baltarusija. Tačiau korektiško suderinamumo su institucijomis tą problemą sprendžiant reikėtų", - penktadienį žurnalistams sakė URK pirmininkas Justinas Karosas.

Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėja Kristina Petrošienė DELFI patvirtino, kad Lietuvos teisėjų delegaciją į Baltarusiją nevyks ne tik dėl to, kad ilgai negauta oficiali URM pozicija, bet ir dėl techninių kliūčių. „Konferencija prasideda ketvirtadienį, todėl teisėjai nespėtų susitvarkyti dokumentų", - sakė K.Petrošienė.

Konferencijoje Baltarusijoje ketina dalyvauti Belgijos Karalystės, Airijos, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Lenkijos, Olandijos bei Estijos teisėjai bei kitų institucijų aukštas pareigas einantys asmenys.

Konferencijoje taip pat dalyvaus ir Lietuvos strateginiai partneriai – teisėjai iš Armėnijos, Gruzijos, Ukrainos. Beje, šioje konferencijoje dalyvaus ir Ukrainos teisingumo viceministrė.

DELFI primena, kad Teisėjų taryba prieš kelias savaites pritarė, kad Nacionalinės teismų administracijos (NTA) vadovas bei keturių teisėjų delegacija spalio pabaigoje vyktų į Minske organizuojamą konferenciją teisėjams.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė DELFI yra sakiusi, kad Teisėjų taryba sprendimą dėl kelionės į Baltarusiją priėmė nesulaukusi oficialios vieningos ES pozicijos.

„Ko mums bijoti, juk ir Rusijoje esame buvę", - Teisėjų tarybos sprendimą tąkart teisino Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas, tarybos pirmininkės pavaduotojas Algis Norkūnas.

Pritardami keturių Lietuvos Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų teisėjų vizitui į Baltarusiją tarybos nariai penktadienį pabrėžė, kad Minske organizuojama Baltarusijos komercinio teismo konferencija gali būti naudinga bylas dėl kaimyninės valstybės teismų pripažinimo Lietuvoje nagrinėjantiems teisėjams.

NTA direktorius Raimondas Bakšys konferencijoje ketino skaityti pranešimą apie Lietuvos teismų sistemą.

„Mes vykstame į įvairias konferencijas, tai nesusiję su politika", - sakė jis.

Prieš priimant sprendimą dėl teisėjų siuntimo į Baltarusiją, tarybos nariai kreipėsi į URM. Jos negalutiniame atsakyme nurodyta, kad URM „neturi oficialios nuomonės", tačiau kilusią problemą bandys išsiaiškinti su kitomis ES valstybėmis.

Teisėjų taryba nusprendė, kad keturių teisėjų ir NTA vadovo vizitas į Minską bus tik „darbinis". Esą ES nedraudžia palaikyti „darbinių ryšių".

DELFI primena, kad Baltarusijos režimo pareigūnų atžvilgiu galioja nenusitikimo su jais protokolas, Europos Taryba (ET) yra uždraudusi Aleksandro Lukašenkos parlamento nariams dalyvauti ET veikloje. ES nemažai abejonių yra sukėlę ir Baltarusijos teismų sprendimai.