Šiais metais geriausiai įvertinta Austrijos sveikatos apsaugos sistema, nedaug atsilieka Nyderlandai, Prancūzija, Šveicarija ir Vokietija. Lietuva – 26, aplenkusi tik Lenkiją, Bulgariją ir Latviją, praneša Lietuvos radijas.

Šalys buvo vertinamos pagal tris dešimtis kriterijų, apimančių tokias sritis, kaip pacientų teisės ir jas ginantys įstatymai, laukimo patekti pas gydytoją laikas, išgijimo procentas po širdies infarkto, mirtingumas nuo vėžio per penkerius metus , naujausių vaistų prieinamumas.

Taip pat buvo įvertinta, ar stomatologinės paslaugos įtrauktos į nacionalinę sveikatos sistemą, kiek atliekama kataraktos operacijų šimtui tūkstančių gyventojų.

Ekspertų organizacijos vadovas Johanas Hjertqvistas Lietuvos radijui sakė, jog Lietuva vėl prastai įvertinta ir dėl to, jog vertintojai neatsižvelgė į už kyšius gydytojams gaunamas paslaugas.

Pasak eksperto, ir kitose Rytų Europos šalyse neoficialus atsilyginimas gydytojams yra rimta problema.

Pagal pinigų, skiriamų sveikatos apsaugai panaudojimo efektyvumą, šiemet pirmauja Estija, gerokai aplenkusi tokias turtingas šalis, kaip Liuksemburgas ar Šveicarija. Lietuva – septyniolikta.