Iš Sardinijos kilusį tamsaus gymio italą lietuvis neonacis palaikė musulmonu ir paleido į darbą kumščius. Studentą išgelbėjo pro šalį važiavęs Seimo narys.

Tai ne pirmas atvejis, kai nuo agresyvių lietuvių nukenčia užsienio studentai. Policija drauge su universitetais svarsto galimybę atvykėliams skaityti paskaitas, kaip apsisaugoti mūsų šalyje.

Atrodė kaip musulmonas

Pirmadienį apie pusę trijų nakties po draugų vakarėlio namo skubėjusį G.Solą gatvėje sustabdė grėsmingos išvaizdos vyrukas. "Jis ėmė kažką lietuviškai aiškinti, tačiau aš nieko nesupratau", - LŽ pasakojo italas. Tada skustagalvis angliškai ėmė šaukti, kad G.Solas yra musulmonas.

Studentas įtūžusiam lietuviui bandė paaiškinti, kad atvyko iš Italijos ir yra katalikas. Tačiau neonacis jo nesiklausė ir pradėjo stumdyti.

Netrukus italui už nugaros sustojo mašina. Ja namo grįžęs po vizito Slovėnijoje skubėjo E.Zingeris. Pamatęs gatvėje susistumdymą Seimo narys liepė vairuotojui sustabdyti mašiną ir nukreipti šviesas į užpuoliką. "Kas čia vyksta?" - pravėręs automobilio langą paklausė jis.

Išgirdęs parlamentaro balsą užpuolikas nustojo talžęs G.Solą, tačiau į krūmus nespruko. Skustagalvis ėmė aiškinti, kad italą užpuolė todėl, jog šis musulmonas. "Reikia užmušti musulmonus", - gatvės viduryje rėkė neonacis.

Nešvari sąžinė

Iš mašinos išlipusį žydų kilmės politiką ir jo vairuotoją skustagalvis pasitiko nacistiniu pasisveikinimu - iškėlė ranką į viršų ir sušuko "Heil Hitler". Pasak E.Zingerio, neonacio neišgąsdino nei didelė ir prabangi Seimo mašina, nei dviejų metrų ūgio vairuotojas. "Jis nebėgo, stovėjo ir žiūrėjo mums į akis. Tada iškilo dilema: ką daryti?" - šiurpios nakties įvykius prisiminė politikas.

Įsisodinęs užpultąjį italą į mašiną E.Zingeris tiesiog nuvažiavo.

Seimo narys stebisi ne tik lietuvių nesvetingumu užsieniečiams, bet ir žmonių abejingumu. Matydamos jaunuolių susistumdymą, pro šalį nesustodamos nuskriejo kelios mašinos. Italą išgelbėjęs E.Zingeris nelaiko savęs didvyriu. "Kai matau panašius dalykus, man kraujas užverda, negaliu susilaikyti", - sakė E.Zingeris. Dabar parlamentaras gailisi, kad neiškvietė policijos ar už įžeidžiančius nacistinius šūkius pats netrenkė užsienietį studentą užpuolusiam skustagalviui. "Dabar mano sąžinė nelabai švari, reikėjo tą hitlerininką sulaikyti, iškviesti policiją ar net už viską, ką jis padarė, suduoti", - prisipažino E.Zingeris.

Neapykanta stiprėja

Užpultas ir apstumdytas italas sutemus vengia vaikščioti vienas. Vis dėlto G.Sola tikina, kad nemalonus incidentas geros nuomonės apie Lietuvą ir lietuvius nepakeitė. "Dėl šio įvykio tikrai nemanau, kad Vilnius baisus miestas, o Lietuva - pavojinga šalis. Visame pasaulyje yra bjaurių žmonių", - tikino 24 metų vaikinas.

Vakar G.Solo kartėlį apmalšino E.Zingerio kvietimas apsilankyti Seime ir su teisėsaugininkais aptarti užsieniečių saugumo klausimus. Susitikime dalyvusi Vilniaus pedagoginio universiteto Erasmus kursų koordinatorė Vilma Leonavičienė pabrėžė, kad Lietuvoje stiprėja jaunimo netolerancija užsieniečiams, ypač juodaodžiams ir musulmonams. Pastaraisiais metais vis daugiau pagal mainų programas studijuojančių užsieniečių lietuvius vertina kaip nacionalistus. V.Leonavičienė sakė, kad G.Solas buvo ne pirmas mūsų šalyje užpultas studentas iš užsienio. Kai pernai policininkai sumušė studentą iš Suomijos, smarkiai sumažėjo Lietuvoje norinčių studijuoti skandinavų.

Kaip apsisaugoti Lietuvoje

Vilniaus miesto vyriausiajame policijos komisariate (VMVPK) per septynis šių metų mėnesius buvo užregistruota daugiau kaip 150 užsieniečių pareiškimų. Dažniausiai atvykėliai nukenčia nuo lietuvių ilgapirščių, pasitaiko ir užpuolimų. Tačiau, pasak VMVPK Viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininko Vytauto Grašio, palyginti su kitais miestais, padėtis sostinėje gera. Pasak V.Grašio, policija negali labiau saugoti užsieniečių.

Tačiau jau svarstomas universitetų pasiūlymas į Lietuvą atvykstantiems užsienio studentams skaityti saugumo mūsų šalyje kursą. "Mokytumėme studentus, kaip apsisaugoti, patartume, kokiose vietose geriau nesilankyti, kokiu metu pas mus yra pavojingiausia", - LŽ aiškino V.Grašys.