Tokių naujausiųjų technologijų televizorių savininkai Lietuvoje gali žiūrėti dažniausiai koduotas programas per palydovą, taip pat savo transliacijas HD formatu artimiausiu metu planuoja pradėti kabelinė „Balticum TV“. Žiūrovas Lietuvoje taip pat gali įsigyti filmų HD DVD formatu.

Lietuvoje nėra galimybių, priešingai nei Latvijoje ir Estijoje, žiūrėti aukštosios raiškos televizijos šalies kalba.

„Lietuvoje techninės priemonės leidžia perduoti didelės raiškos standartu, jeigu kuri nors televizija sukurtų didelės raiškos programą, prašau, mes galime paduoti į eterį“, – DELFI sakė “Lietuvos radijo ir televizijos centro” Eksploatacijos skyriaus viršininkas Algis Šalkauskas.

Jis mano, kad Lietuvos transliuotojai nežengia koja kojon su technologijomis, nes tai reikalauja didelių investicijų, o šalyje pakankamai vartotojų nėra.

„Lietuva yra maža šalelė, žmonės kaip sunkiai perėjo iš SECAM į PAL, finansiškai yra problematika. Kaip sunkiai pereinama prie skaitmeninės, nes reikia papildomai pinigėlių. Išsivysčiusiose šalyse HD ypač sparčiai populiarėja“, – aiškino A. Šalkauskas.

Jis svarsto, kad Lietuvos televizijos bent jau bandomąsias transliacijas pradės per metus kitus.

Buities technikos ir elektronikos mažmeninės prekybos tinklo „Topo centras”, ketverius metus prekiaujančio televizoriais su HD technologija, komunikacijos projektų vadovė Janina Sabaitė Melnikovienė DELFI pasakojo, kad lietuviai ypač domisi naujausiomis technologijomis. Ji skaičiuoja, kad televizoriai su HD technologija sudaro apie 70 proc. visų televizorių pardavimų.

Bendrovės duomenimis, 2006m. HD televizorių buvo parduota 200 proc. daugiau nei 2005 m., o šiais metais HD televizorių pardavimai, lyginant su 2006 m., yra išaugę 150 proc.

„Pagal pirkėjų pajėgumus matosi, kad vis daugiau pirkėjų, keičiančių savo televizorių, domisi naujovėmis ir HD“, – tvirtina pašnekovė. Ji sako pastebinti, kad kartu su HD televizoriumi perkama ir geresnės raiškos namų kino sistema.

Jos teigimu, mažiausias HD televizorius – 64 cm įstrižainės – kainuoja apie 1699 Lt.

LRT Olimpiadą tikisi pasiūlyti HD formatu

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis DELFI tvirtina, kad dabar diegiamos naujos technologijos, kurios sudarys galimybes transliuoti raiškiąją televiziją.

„Tai priklauso nuo kelių faktorių, pirmiausiai nuo pačios rinkos, ar rinkoje atsiras pakankamai vartotojų, ar bus pasiruošę retransliuotojai“, – dėstė K. Petrauskis.

„Aš prognozuočiau, kad artimiausi įvykiai, kaip Pekino Olimpiada, galbūt bus transliuojami HD formatu“, – planavo jis.

„TV3” televizijos generalinis Ramūnas Šaučikovas DELFI sakė, kad per artimiausius metus HD televizijos diegti neplanuojama.

Tuo tarpu LNK televizijos atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius DELFI sakė, kad beveik visa televizijos turima technika yra su HD technologija ir jiems liko atnaujinti tik kamerų parką, tačiau Lietuvoje nėra valstybinės politikos dėl HD televizijos transliavimo ir resursų tai daryti.

„Mes galėtumėme rengti laidas HD formatu ir pirkto tokio formato laidas iš užsienio partnerių“, – sakė jis.

HD TV Lietuvoje – per dešimtmetį

Prieš metus atsiradusio internetinio forumo „HDTV Lietuva“ įkūrėjas Domantas Kareckas prognozuoja, kad Lietuvoje HD televizija galėtų atsirasti per dešimtmetį.

„Man yra toks įtarimas, kad jeigu kažkas transliuos lietuvių kalba, tai bus užsienio kapitalo televizija, taip kaip tai yra padaryta Latvijoje ir Estijoje. Ten transliuojamos programos yra pagamintos užsienyje ir verčiamos į vietines kalbas“, – DELFI dėstė jis.

Jis pasakoja, kad labai daug lietuvių yra prisipirkę naujausių technologijų televizorių.

Kad žiūrovas galėtų pajusti HD kokybę, jo manymu, reikėtų pirkti mažiausiai 46 colių (per 113 cm – DELFI) įstrižainės televizorių, kurio kaina prasideda nuo 5000 Lt.

“Su malonumu yra perkami tokie televizoriai, bet esmė yra tame, kad Lietuvoje žmonės nežino, kas yra HD ir jie tuos televizorius perka tik todėl, kad jie yra ploni, juos galima pasikabinti ant sienos, jie tinka prie buto interjero“, – pasakoja pašnekovas.

Jo teigimu, Lietuvoje yra populiarus būdas per kompiuterį žiūrėti nelegaliai atsisiųstus filmus, naudojant HD televizorių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją