Sekmadienį astronautai su roboto rankos pagalba turėtų apžiūrėti pažeidimą, kuris buvo pastebėtas padarius apatinės dalies nuotraukas, ir nustatyti jo dydį ir gylį.

NASA teigia, kad pažeidimai galėjo atsirasti netrukus po trečiadieninio pakilimo, į korpusą atsitrenkus ledo gabaliukams.

Jeigu bus nustatyta, kad pažeidimai rimti, astronautams teks išeiti į kosmosą ir pabandyti patiems juos sutvarkyti. Misiją prižiūrintis vadovas Johnas Shannonas teigė: „Mes kol kas nežinome, ką tai reiškia“.

Po patikrinimo ekspertai nuspręs, ar korpusą galima sutvarkyti. Jei pasirodys, kad to padaryti neįmanoma, įgula turės likti tarptautinėje kosminėje stotyje, su kuria „Endeavour“ susijungė, ir laukti atykstančios pagalbos. NASA inžinieriai teigia, kad nuo laivo korpuso atplyšo devynios putų plokštelės, o trys jų greičiausiai susidūrė su laivo korpusu, tačiau rimtų pažeidimų nepastebėta. Putų plokštelių pažeidimai po 2003-ųjų Kolumbijos katastrofos, kai viena atskilus plokštelė pažeidė apsaugines šilumos sieneles ir dėl to kosminis laivas, grįždamas į atmosferą, suiro, tapo viena didžiausių NASA problemų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją