Įsigijus vandens motociklą, neužtenka jo įregistruoti Valstybinėje vidaus vandenų laivybos inspekcijoje ir turėti šios transporto priemonės vairavimo teises.

Pagal nuo liepos 1-osios įsigaliosiančias taisykles, vandens motociklais plaukioti bus draudžiama mažesniuose nei 500 ha vandens telkiniuose bei saugomose teritorijose esančiuose ežeruose ar upėse.

Tiesa, plaukti vandens motociklu Kauno mariose, nors jos ir yra saugomos, leidžiama. Taip pat plaukioti galima Kuršių mariose, Baltijos jūros pakrantėje bei dar maždaug 12–oje ežerų (Trakų rajone tyvuliuojančiame Margio ežere, Elektrėnų tvenkinyje ir t. t.).

Kenksmingiausia transporto priemonė

Kaip lrt.lt teigė vienas plaukiojimo taisyklių rengėjų, Aplinkos apsaugos agentūros atstovas Aurelijus Rimas, ypatingi apribojimai vandens motociklams taikomi todėl, kad šios transporto priemonės yra vienos pavojingiausių aplinkai.

„Jų veikimo principas (vandens išstūmimas) turi didžiausią neigiamą poveikį aplinkai: žuvims, augmenijai, krantų linijai“, – pasakojo A. Rimas.

Kolegai pritarė ir Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.

„Vandens motociklai daro didelę žalą gamtai, nes jie plaukia labai dideliu greičiu, dažnai – per seklumas, nendres. O taip ir žuvų neršimo vietas užkliudo, ir paukščių lizdų ten esama“, – aiškino specialistas.

Be to, pasak ekspertų, vandens motociklų keliamas triukšmas bei didžiulis greitis gali gąsdinti ir poilsiautojus.

Taisykles žino, bet pažeidžia

Vandens motociklų sporto mėgėjas, paprašęs būti nepristatytu, lrt.lt pasakojo šią transportą priemonę įsigijęs dar nežinodamas plaukiojimo apribojimų.

„Tiesiog su draugu nusprendėme, kad mums trūksta pramogų. O geriausias – aktyvus poilsis, tad įsigijome vandens motociklą“, – kalbėjo vilnietis.

Šiandien vyrai, už motociklą sumokėję apie 21 tūkst. Lt, nors su taisyklėmis jau yra susipažinę, juo nelegaliai plaukioja viename Vilniaus rajone esančių ežerų. Privačiu verslu užsiimantiems vyriškiams Vilniaus rajonas yra arčiausias ir greičiausiai pasiekiamas.

„Atrodo, kad leidžiama plaukioti kažkuriame iš Molėtų rajone esančių ežerų, tačiau ten dažnai lankosi inspekcija. O mes nei teisių turime, nei motociklas mūsų vardu registruotas“, – kitas priežastis, kodėl vyrai vengia pasiplaukiojimams skirtų ežerų, minėjo pašnekovas.

Jis įsitikinęs, kad vandens motociklas gamtos neteršia, mat yra techniškai tvarkingas. Be to, vyriškis taip pat nemano, kad vandens motociklai trukdo poilsiautojams.

„Jei žmonės nesiskundžia, vadinasi, netrukdome. Juk plaukiojame vidury ežero, toli nuo ten, kur žmonės maudosi. Jei ir trukdom, tai nebent žvejams“, – mano jis.

Ragina keisti įstatymą

Pasak Gamtos apsaugos departamento direktoriaus L. Budrio, gyventojai, ežeruose pastebėję nelegaliai plaukiojančius motociklininkus, gali kreiptis į departamento bei Aplinkos apsaugos agentūros rajonų skyrius.

Policijos departamento viešosios tvarkos valdybos viršininkas Algimantas Varnelis lrt.lt patikino, kad policijos pareigūnai taip pat reaguos į piliečių skundus.

Tuo metu lrt.lt kalbintas vandens motociklininkas ragina keisti įstatymą ir surasti daugiau ežerų, kur būtų galima skrieti vandens motociklais.

„Galima už tai ir pinigus imti. Aš būčiau pasirengęs mokėti“, – sako jis.

Kol kas vyras teigia bandysiantys susitvarkyti vandens motociklo registraciją, įsigyti teises ir „pagal galimybes įstatymų nepažeidinėti.“

Visgi vilnietis tvirtina, kad „plaukioti ten, kur leidžiama, užima labai daug laiko, o pramogų norisi.“

Valstybinės vidaus vandenų laivybos inspekcijos duomenimis, iki šiandien Lietuvoje yra įregistruota 700 vandens motociklų.