Kokius dokumentus nepilnamečiai privalės turėti keliaudami į užsienį nuo birželio 1-osios?

Kaip ir visi asmenys, keliaujantys nepilnamečiai privalės turėti asmens dokumentus. Jei vaikas laikinai išvyks su vienu iš tėvų, kartu nekeliaujančio tėvo ar motinos pasirašyto ir notaro patvirtinto raštiško sutikimo dėl vaiko išvykos nuo šiol nereikės. Tiesa, jei vaiko pavardė nesutampa su kartu keliaujančio tėvo arba motinos pavarde, patarčiau vežtis giminystę įrodančius dokumentus.

Vieno iš tėvų duoto ir notaro patvirtinto raštiško sutikimo bei jo kopijos reikės tik tuo atveju, kai vaikas į užsienį vyks be abiejų tėvų (globėjų). Raštišką sutikimą gali patvirtinti ir seniūnai, Lietuvos diplomatinių atstovybių pareigūnai.

Kokie duomenys įrašomi tėvų sutikime dėl nepilnamečio kelionės į užsienį?

Tėvai pareiškia sutinką, kad jų vaikas laikinai išvyktų į užsienį. Sutikime nurodoma valstybė, į kurią vaikas važiuoja, sutikimo galiojimo terminas ir vaiko asmens duomenys. Jei vaikas važiuoja lydimas kitų suaugusių asmenų, sutikime reikės nurodyti ir lydinčiojo asmens duomenis: vardą, pavardę, gimimo datą, asmens kodą, paso ar asmens tapatybės kortelės duomenis.

Ar gali vaikas į užsienį vykti vienas?

Įstatymai nedraudžia nepilnamečiams į užsienį keliauti vieniems. Jie pasieniečiams privalės pateikti asmens dokumentą ir vieno iš tėvų ar globėjų pasirašytą ir notaro patvirtintą rašytinį sutikimą, kuriame nurodoma, jog vaikas į užsienį vyks vienas, ir šio sutikimo kopiją.

Ar tėvų sutikimai bus reikalingi tais atvejais, kai vaikai į užsienį keliaus su turistinėmis ar kitomis organizuotomis grupėmis?

Vieno iš tėvų notaro patvirtintą rašytinį sutikimą privalės turėti kelionės organizatoriai. Be šio sutikimo jie negalės įtraukti nepilnamečių į keliaujančiųjų sąrašus. Grupės vadovai pasienio pareigūnams turės pateikti kelionės organizatoriaus parašu ir antspaudu patvirtintą raštą, kuriame turės būti nurodytas keliaujančių vaikų ir lydinčių asmenų sąrašas su keliaujančiųjų bei kelionės organizatorių asmeniniais duomenimis.

Kokie reikalavimai bus taikomi į užsienį keliaujantiems tėvų neturintiems vaikams?

Vaiko globėjas iki išvykos į užsienį likus ne mažiau kaip 3 dienoms apie kelionę turės raštiškai informuoti savivaldybės vaikų teisių apsaugos tarnybą, nurodant kelionės tikslą, vietą ir trukmę.

Kuo naujoji tvarka patogesnė už senąją?

Šiuo metu pasitaiko atvejų, kai tarpusavyje nesutariantys tėvai neduoda sutikimo vaikui išvykti į užsienį. Naujoji tvarka tokių nesklandumų padės išvengti. Kadangi rašyti sutikimo nereikės, kai vaikas keliauja su vienu iš tėvų, – keliauti bus paprasčiau. Dažnai keliaujančių vaikų tėvams patarčiau pasidaryti ilgalaikį sutikimą, kuriame įrašoma tėvų nuožiūra pasirinkta galiojimo data.