Liberaldemokratų vadovaujama sostinės savivaldybė pirmadienį
į miesto gatves išriedėti troleibusui su gėjų simbolika. „Esame tolerantiški bet kokios lytinės orientacijos žmonėms, tačiau teikdami prioritetą tradicinei šeimai ir siekdami propaguoti šeimos vertybes, nepritariame viešam homoseksualistų idėjų demonstravimui Vilniaus mieste“, - pareiškė Vilniaus meras liberaldemokratas Juozas Imbrasas.

Vilniaus savivaldybė kol kas neišduoda leidimo ir kitai Lietuvos gėjų lygos (LGL) organizuojamai akcijai, kuri turėtų vykti sostinės savivaldybės aikštėje.

Seimo liberaldemokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis DELFI teigė, kad partija nemėgins sulaikyti A.M. Pavilionienės. „Ji pasitraukia iš partijos, nes nesutapo mūsų požiūriai į homoseksualizmą. Mūsų partija pasisako už tradicinę šeimą, tautą, Tėvynę, Dievą. Gaila, kai žmonės palieka partiją, tačiau savo nuostatų tikrai nekeisime“, - sakė V. Mazuronis.

A.M. Pavilionienė liberaldemokratų partijai priklausė nuo 2004 m., kuomet buvo išrinkta į Seimą pagal Rolando Pakso koalicijos „Už tvarką ir teisingumą“ sąrašą.

Šeštadienį partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas priėmė sprendimą įkurti pastovią velionio A.M. Pavilionienės vyro profesoriaus Rolando Pavilionio atminimui skirtą jo vardo premiją ir teikti ją jaunimui už nuopelnus žmogaus teisių gynimo srityje.

Gėjų akcijai – raudona šviesa

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį dar nebuvo išdavusi leidimo LGL jau kitą savaitę planuojamam renginiui „Vaivorykštės dienos 2007“. Šios akcijos metu gėjai ketino sostinės savivaldybės aikštėje išskleisti didžiulę vaivorykštės spalvų vėliavą.

„Gavome paraišką renginiui, tačiau ji labai gudriai surašyta, paslėpti neaiškūs tikslai. Tegul kreipiasi ir tiesiai pasako, ką jie ten ruošiasi daryti, tuomet svarstysim, ar duoti leidimą“, - DELFI teigė sostinės meras J. Imbrasas.

DELFI šaltinių savivaldybėje teigimu, sostinės valdžia siūlo akcijos organizatoriams atsisakyti ryškios gėjų simbolikos, tuomet leidimas bus išduotas.

LGL prezidentas Vladimiras Simonko Seime surengtoje spaudos konferencijoje tikino, kad šios akcijos metu gėjai norėjo pradėti dialogą su visuomene, tačiau ši esą pasirodžiusi dar „nepakankamai brandi“. „Akcija turėjo tęstis vos 15 minučių, bet pasirodė, kad ir po 15 nepriklausomybės metų mes dar neturim teisės į savo nuomonę”, - stebėjosi V. Simonko.

Jis patikino, kad gėjai nedalyvaus planuojamoje akcijoje, jeigu nebus gautas savivaldybės leidimas. Neigiamą valdžios atsakymą LGL žada skųsti teismui.

Gegužės 17 – 26 dienomis pirmą kartą Lietuvoje organizuojamos „Vaivorykštės dienos 2007“ turėjo tapti Europos lygių galimybių visiems metų renginių dalimi.