Apie galimus A.Urbanavičienės karjeros poslinkius dar balandžio pabaigoje
DELFI. Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja susitiko su šalies vadovu ir išreiškė norą dirbti LAT, nors prieš tai ji pagal balų skaičių net nepateko į žemesnį - Lietuvos apeliacinį teismą.

DELFI skelbė, kad V.Adamkus dar 1997-aisiais buvo susidūręs su kliūtimis, kai panoro siekti šalies vadovo posto. Konstitucijoje nurodyta, kad Respublikos Prezidentu gali būti renkamas „Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje”.

Atsiradus įtarimų, kad V.Adamkus pastaruosius trejus metus negyveno Šiauliuose, jam buvo užkirstas kelias dalyvauti rinkimuose.

Kilus ginčui, leisti ar neleisti V.Adamkui dalyvauti rinkimuose, buvo kreiptasi į teismą. Bylą išnagrinėjusi teisėja A.Urbanavičienė priėmė tuometiniam aplinkosaugininkui palankų sprendimą – V.Adamkus gali balotiruotis į prezidentus.

Mat jis buvo priregistruotas Šiauliuose, tačiau esą čia „gyveno“ tik jo šlepetės. Todėl ši garsioji istorija ir buvo praminta V.Adamkaus šlepečių byla.

Praėjusių metų gruodį Teisėjų taryba atvėrė puikias galimybes karjeros siekiantiems teisėjams. Iki tol LAT teismo teisėjais galėjo tapti tik tie teisininkai, kuriuos prezidentui pasiūlydavo teismo pirmininkas Vytautas Greičius.

Papildžius Asmenų įrašymo į teisėjų karjeros siekiančių asmenų registro tvarką teisėjais gali tapti kiekvienas teisėjas, turintis 8 metų stažą. A.Urbanavičienė buvo vienintelė, kuri pateikė prašymą įtraukti į karjeros siekiančių teisėjų registrą.

A.Urbanavičienė taip pat pretendavo į Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus, tačiau po atrankos paaiškėjo, kad iš devynių kandidatų ji su kitais dviem teisėjais dalijasi tik 3-5 vieta.

Apie tai, kad A.Urbanavičienė nagrinėjo V.Adamkaus bylą, prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė teigė sužinojusi iš DELFI. Tačiau ji tvirtino, kad teisiniu požiūriu informacija apie tokias V.Adamkaus ir teisėjos sąsajas negali būti „vertinama kaip svarbi“.

A.Urbanavičienė apie šalies vadovo pasirinkimą nesiūlyti skirti jos LAT teisėja, DELFI trečiadienį teigė dar negirdėjusi. „Nežinau, nieko nežinau“, - tepasakė ji.

Teisėjos norą kilti karjeros laiptais kritikavo ir kai kurie Seimo nariai. Pasak jų, teisėja turėtų palaukti, kol V.Adamkus baigs kadenciją ir bus paskirtas naujas prezidentas.