Tarptautinės darbininkų dienos ištakos siekia dar XIX amžių. 1886 metų gegužės 1 dieną Čikagos policija buvo priversta malšinti darbininkų demonstraciją, kurios metu darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną. Tą kartą neapsieita be aukų.

Po trejų metų Paryžiaus II tarptautinis kongresas paskelbė gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.

Lietuvoje ši šventė įsitvirtino sovietmečiu, todėl atkūrus Nepriklausomybę jos buvo kratomasi. Prieš keletą metų Gegužės 1-oji vėl buvo paskelbta švente, nedarbo diena.

Gegužės 1-oji tradiciškai itin aktyviai paminėta Rusijoje. Šimtai tūkstančių žmonių antradienį dalyvavo Gegužės 1-osios demonstracijose, praneša agentūra AP. Didžiausią mitingą Maskvoje Tarptautinės darbininkų dienos proga surengė partija "Vieningoji Rusija" ir Kremliui ištikimos profsąjungos.

Į opozicinės partijos "Jabloko" protesto eitynes Rusijos sostinėje susirinko keli šimtai režimo kritikų ir žmogaus teisių aktyvistų.

Tvarką Maskvoje palaikė tūkstančiai milicininkų. Mitingai praėjo taikiai.

Gegužės 1-osios demonstracijos vyko ir kitose šalyse.

Vokietijoje naktį į antradienį neišvengta riaušių. Berlyne jaunuoliai, kurių dauguma buvo apsvaigę nuo alkoholio, apmėtė policininkus buteliais ir akmenimis bei sprogdino petardas. Suimtas 61 riaušininkas.

Prancūzijoje Gegužės 1-oji šiemet minėta prezidento rinkimų fone. Į gatves antradienį išėjo ne tik profsąjungų sukviesti žmonės, bet ir kandidatų į prezidentus rėmėjai. Tačiau prancūzai nepamiršo ir senos savo tradicijos – pakalnučių dovanojimo, pranešė Lietuvos radijas.

Tradiciškai per Gegužės 1-ąją prancūzai vieni kitiems dovanojo pakalnutes – laimės simbolį. Tai vienintelė diena, kai šias gėles pardavinėti gali kas nori, tam nereikia leidimo. Pirmieji pakalnučių prekeiviai Paryžiuje geriausias vietas prekybai užsiėmė dar neprašvitus.

Profsąjungų kvietimu, visoje Prancūzijoje buvo rengiama apie 250 manifestacijų.

Šveicarijoje profsąjungų aktyvistai ir kairieji politikai reikalavo daugiau pagarbos darbo pasaulyje. Griežtai kritikuoti dideli vadovų atlyginimai. Darbo dienos moto buvo "Mes esame daugiau nei įrankiai - pagarbos".

Graikijoje mitinguose pirmiausiai kritikuota dešiniųjų vyriausybės ekonominė ir darbo politika. Demonstrantai reikalavo 35 valandų darbo savaitės. Vien Atėnuose vyko trys mitingai.

Revoliucijos aikštėje Havanoje ir šiais metais šimtai tūkstančių žmonių susirinko į Gegužės 1-osios demonstraciją. Valstybės vadovo Fidelio Castro joje nebuvo matyti.

Dešimtys tūkstančių žmonių į gatves išėjo ir Azijos valstybėse. Pietų Korėjoje demonstrantai pirmiausiai buvo prieš laisvos prekybos susitarimą su JAV. Jie baiminasi, kad taip gali nelikti daug darbo vietų.