„Verslo savaitė“ pateikia interviu su Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo komunikacijos direktoriumi Pauliumi Motiejūnu, kuris įvardija jėgas, kurioms būtų nenaudinga, kad Kaune atsirastų aukšto lygio arena, bei ragina Kauno politikus galų gale pritarti arenos statybai Nemuno saloje.

- Koks yra „Žalgirio“ krepšinio klubo vaidmuo koncesijoje?

- Koncesija yra procesas, kada į tam tikrą projektą investuoja valstybė (vyriausybė arba savivaldybė) bei privatus investuotojas. Šiuo atveju projekte dalyvauja Kauno miesto savivaldybė bei privatūs investuotojai – Prancūzijos bendrovė „Bouygues Batiment International“ ir Kauno „Žalgiris“. Privatūs investuotojai turės sumokėti 5-15 procentų visos projekto vertės – tai nustatys kreditą suteikiantis bankas. Tačiau po 25 metų nuo arenos pastatymo dienos ji pereis į visišką savivaldybės kontrolę.

- Kodėl Kauno miesto savivaldybės derybos dėl arenos statybos Nemuno saloje buvo tokios sudėtingos ir taip ilgai užsitęsė?

- Todėl, kad Lietuvoje buvo ir yra kelios labai galingos jėgos, norinčios, kad arena Nemuno saloje nebūtų pastatyta. Ne paskutinį vaidmenį atliko ir kova tarp įvairių verslo ir politinių grupių Kauno miesto savivaldybėje.

- Kam galėtų būti naudinga, kad arena Nemuno saloje nebūtų pastatyta?

- Akivaizdu, kad tai būtų naudinga „Lietuvos ryto“ krepšinio klubui ir jo savininkams. Nuo 2009 metų Eurolygos komandų arenoms yra keliami nauji reikalavimai, todėl Kauno sporto halė nebus tinkama Eurolygos varžyboms. Jei arena Nemuno saloje nebūtų pastatyta, „Žalgiris“ paprasčiausiai neturėtų kur žaisti. Tokiu atveju „Lietuvos rytui“ atsivertų galimybės be konkurencijos užimti Lietuvai skirtą vietą Eurolygoje. Žinoma, mes taip lengvai nepasiduotume ir ieškotume kitų variantų. Vienas jų – Eurolygos rungtynes žaisti Latvijos sostinėje Rygoje.

Arena Nemuno saloje būtų labai neparanki ir „Siemens“ arenai, nes statinys Kaune būtų aukštesnės klasės. Tai aukščiausius pasaulinės klasės reikalavimus atitinkanti arena. Čia būtų kur kas palankesnės sąlygos rengti aukščiausio lygio pasirodymus, todėl didelė dalis reikšmingų renginių iš Vilniaus persikeltų į Kauną.

- „Senukų“ prekybos tinklo savininkai norėtų, kad arena būtų statoma prie jiems priklausančio prekybos ir pramogų centro „Mega“. Žiniasklaidoje buvo pateikta daugybė versijų, kodėl areną būtų pavojinga statyti Nemuno saloje. Gal tai iš tikrųjų nėra arenai tinkama vieta?

- Iš tiesų, versijų buvo daugybė, tačiau nė viena iš jų nėra pagrįsta. Visai neseniai žiniasklaidoje buvo argumentuotai paneigti gandai, kad Nemuno salos gruntas yra užterštas bakterijomis. Nuolat eskaluojama tema, kas atsitiktų jei sugriūtų Kauno hidroelektrinės užtvanka. Tačiau tikimybė, kad taip gali atsitikti, yra labai menka. Jei tokia nelaimė vis tik įvyktų, vandens srautas užlietų visą Kauno centrą, todėl šiuo atveju išskirti tik areną yra nelogiška...

Kalbama, kad pastačius areną, miesto centre susidarys automobilių spūstys. Tačiau lygiai taip pat buvo kalbama ir apie „Akropolio“ statybą. „Akropolis“ atidarytas, o jokių spūsčių nėra. Žinoma, prieš pat renginius aplink areną bus eismo suintensyvėjimas, tačiau tai neišvengiama, kad ir kur ji būtų pastatyta.

Galų gale „Žalgiriui“ nebuvo svarbu, kur ta arena stovės, tačiau dėl jos vietos diskutuojama jau keletą metų, todėl reikia vieną kartą apsispręsti. Tuo labiau, kad laiko svarstymams jau neliko. Jei būtų vėl pradedama svarstyti, ar Nemuno sala yra tinkama vieta arenai, tai reikštų, kad iki 2009 metų ji nebus pastatyta.

- Žiniasklaidoje buvo teigiama, kad koncesijoje dalyvaujanti Prancūzijos bendrovė esanti nelabai patikima: laiku nepateikia reikiamų dokumentų, nesugeba įvardyti arenos kainos ir panašiai.

- Ši bendrovė viena didžiausių Europoje. Jos metinė apyvarta siekia 22 mlrd. eurų. Jai priklauso mobiliojo ryšio paslaugas teikianti įmonė „Bouygues Telekom“, keletas televizijos kanalų, tarp jų – ir „Eurosport“.

„Žalgiriui“ tenka dažnai bendrauti su šios bendrovės atstovais, todėl matome, kad prancūzai išties labai stengiasi. Vos tik jų paprašoma kokių nors dokumentų, jie juos operatyviai pateikia. Bendrovė atsakingai reaguodavo į visas pastabas dėl arenos statybos. Nemuno saloje lankėsi daugiau kaip 20 tarptautinio lygio skirtingos kvalifikacijos ekspertų, ir visi jie pritarė arenos statybai šioje vietoje. Be to, jie pateikė savo išvadas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad arena atitiktų aukščiausio lygio reikalavimus bei būtų pritaikyta geram laiko praleidimui.

Gegužės mėnesio pradžioje į Kauną atvyksta vienas „Bouygues Batiment International“ įmonės savininkų, kuris aiškinsis, kaip galima pritraukti dar daugiau lėšų iš Europos sąjungos fondų, kurių Lietuva neturi galimybės gauti ir jas panaudoti arenos ar jos infrastruktūros gerinimui. Taigi, prancūzai deda visas pastangas, kad arena Kaune būtų pastatytą už optimaliausią kainą. Ar kam nors yra naudinga, kad viskas atrodytų priešingai – jau kitas klausimas.

- Gamtosaugininkai nuogąstauja, kad pastačius areną, bus sunaikintas Nemuno saloje esantis parkas – esą didelė jo dalis gali būti skirta automobilių aikštelėms įrengti.

- Didžioji dalis automobilių bus statoma bendroje su „Akropoliu“ 2500 vietų automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri jau įrengta virš Karaliaus Mindaugo prospekto. Nemuno saloje bus stovėjimo aikštelė, skirta parkuoti dar apie 500 automobilių. Ji tikrai nebus tokia didelė, kad užimtų didžiąją dalį Nemuno salos. Be to, esu įsitikinęs, kad pastačius areną, parkui bus tik didesnė nauda – jis bus sutvarkytas kaip pridera. Numatyta ne tik sutvarkyti salos augmeniją, bet ir pasirūpinti aplink esančiomis prieplaukomis.

- Šių metų balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje naujoji Kauno miesto savivaldybės Taryba balsuos, ar pritarti arenos Nemuno saloje projektui. Kas atsitiktų, jei Taryba nuspręstų nepritarti šiam projektui?

- Jei naujoji Kauno miesto taryba nepritars arenos statybai Nemuno saloje, „Žalgiriui“ gali tekti ieškoti arenos už Lietuvos ribų. Kaip jau minėjau, galbūt žaistume Rygoje. Turbūt nereikia ir sakyti, kokia didžiulė gėda būtų tiek Kaunui, tiek visai Lietuvai, jei tituluočiausias mūsų šalies krepšinio klubas būtų išguitas užsienin. Jau pradėtas kurti planas dėl žaidimo Rygoje. Jei paaiškėtų, kad arenos statybos nukeliamos, būtų kreipiamąsi į Eurolygą dėl šio klausimo svarstymo.

Be to, reikia nepamiršti, kad ne už kalnų ir 2011 metų Europos krepšinio čempionatas, kuris bus rengiamas Lietuvoje, ir ši arena jam bus reikalinga. Todėl reikia baigti politikavimą ir priimti sprendimą, dėl kurio vėliau netektų gailėtis.