Tai DELFI trečiadienį patvirtino ikiteisminį tyrimą dėl DP veiklos atliekantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas.

„Kai Rusijos Generalinė prokuratūra atsisakė patenkinti mūsų prašymą dėl V.Uspaskicho ekstradicijos, išsiuntėme jiems raštą ir paprašėme nurodyti motyvus, - sakė S.Verseckas. – Gavome keistą atsakymą – jie nenurodė jokių motyvų, tačiau paprašė pateikti papildomų duomenų apie atliekamą ikiteisminį tyrimą. Todėl mums dabar neaišku, kokioje stadijoje yra V.Uspaskicho ekstradicijos byla – ar ji nagrinėjama pakartotinai panaikinus ankstesnį nutarimą“.

Rusijos prokuratūros raštas sukėlė papildomų klausimų, todėl Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus prokurorai šiomis dienomis į Maskvą turėtų išsiųsti prašymą dėl duomenų patikslinimo.

„Kol kas mes nesame gavę jokio oficialaus patvirtinimo, kad V.Uspaskicho ekstradicijos byla yra nagrinėjama iš naujo, todėl sunku ką ir komentuoti“, - ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras nedrįso prognozuoti, kada V.Uspaskichas gali būti grąžintas į Lietuvą.

Generalinė prokuratūra dar vasario mėnesį iš Rusijos prokurorų gavo pranešimą, kad DP įkūrėjo byla yra politinio pobūdžio, todėl jis Lietuvai nebus išduotas.

Pats V.Uspaskichas yra sakęs, kad Rusijos migracijos tarnyboms yra įteiktas prašymas atsisakyti prieglobsčio. „V.Uspaskichas dabar negali išvažiuoti iš Rusijos, jam migracijos tarnyba yra apribojusi judėjimo laisvę, - anksčiau sakė jam atstovaujantis advokatas. - Atsisakydamas politinio prieglobsčio jis sutiko būti išduodamas Lietuvai, todėl šiuo metu Rusijos Generalinė prokuratūra tvarko ekstradicijos dokumentus. V.Uspaskichas Rusijoje yra dulkė, eilinis pilietis, juoba kitos valstybės, todėl ten niekas neskuba tvarkyti dokumentų“.

DELFI primena, kad Generalinė prokuratūra yra pranešusi, kad Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstančio V.Uspaskicho vadovauta partija įtariama 2005 metais nuslėpusi ir nedeklaravusi virš 8 mln. litų gautų pajamų bei virš 7 mln. litų išlaidų. Prokurorai atlieka tyrimą dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų.