Atlikus nacionalinius himnus, vienoje S. Dariaus ir S. Girėno tribūnų sporto aistruoliai išskleidė svečių komandai skirtą didelį plakatą su pasveikinimu "Bienvenue en Europe" ("Sveiki atvykę į Europą") ir Afrikos kontinento kontūrais su Prancūzijos nacionalinės vėliavos spalvomis.

Naujienų agentūra AFP tai įvertino kaip rasistinį pasityčiojimą, nes prancūzų rinktinėje dauguma žaidėjų - iš Afrikos šalių kilę juodaodžiai.

Nors UEFA atstovai kol kas nepataikė jokių komentarų dėl incidento, manoma, kad artimiausiu metu jie pradės tyrimą ir tuomet sankcijos gali grėsti LFF. Pastarosios prezidentas Liutauras Varanavičius pirmadienį oficialioje LFF svetainėje oficialiai kreipėsi į Lietuvos rinktinės sirgalius ir paprašė plakato iškėlimą organizavusių asmenų prisipažinti. Žemiau pateikiame LFF prezidento laišką.

"Lietuvos futbolo federacija visuomet palaikė jus - ištikimiausius Lietuvos rinktinės aistruolius - kurie net ir sunkiausiomis akimirkomis palaikydavo rinktinę, lydėdavo į išvykas. Žaidėjams ypatingai svarbu matyti jus tribūnose ir girdėti jūsų skanduotes bei dainas.

Mes, Lietuvos futbolo federacija ir rinktinės žaidėjai, nekartą esame pareiškę, kad esame dėkingi už jūsų palaikymą tiek Lietuvos, tiek užsienio stadionuose. Taip pat aiškiai pareiškėme po rungtynių su Italija, kurių metu uždegėte fejerverkus (jie pagal UEFA varžybų vykdymo taisykles yra draudžiami), kad palaikome jus ir jūsų nesmerkiame. Tuomet Lietuvos futbolo federacija sumokėjo 5 000 tūkstančių eurų baudą.

Deja, jūsų elgesio praėjusį šeštadienį rungtynių Lietuva – Prancūzija metu mes negalime suprasti ir pateisinti. Jūsų iškeltas plakatas su Prancūzijos vėliavos spalvomis nuspalvintu Afrikos žemyną vaizduojančiu piešiniu bei prancūzišku užrašu "Sveiki atvykę į Europą" visiškai prieštarauja mūsų ir UEFA vykdomai politikai bei negali būti pateisinamas. Futbolas yra visos žmonijos žaidimas ir jame nėra vietos bet kokiai diskriminacijai.

Pasak LFF prezidento, "dėl šio įvykio policija jau pradėjo ikiteisminį tyrimą ir tokio pobūdžio akcijos traktuojamos kaip kriminalinis nusikaltimas, o organizatoriai gali būti nubausti laisvės atėmimo bausmėmis ir atskiru federacijos nutarimu, nustatyti sirgaliai gali būti nebeįleidžiami į futbolo rungtynes Lietuvoje ir užsienyje, kuriose žais mūsų šalies rinktinės ar klubai."

L.Varanavičius plakato organizatoriams "norint išvengti griežčiausių galimų bausmių" pasiūlė "geranoriškai prisipažinti" tiesiai jam elektroniniu paštu, o taip pat pakvietė į diskusiją, kurioje ruošiamasi aptarti abiems pusėms "rūpimus klausimus dėl rinktinės palaikymo".

Kaip pirmadienį agentūrai AFP teigė LFF atstovas Vaidotas Rastenis, policijos pareigūnai pradėjo tyrimą, siekdami išsiaiškinti dėl šeštadienį sukelto incidento kaltus asmenis.