Netrukus po Naujųjų dienos šviesą išvydo naujas “Lietuvos aidas”. Jo pavadinimas ir emblema nuo senojo “Lietuvos aido”, šiemet švęsiančio 90-ies metų jubiliejų, beveik nesiskiria. Pasirodo, Antano Smetonos įsteigto laikraščio pavadinimo ir logotipo “Lietuvos aido” leidėjas Algirdas Pilvelis nebuvo užpatentavęs, kuo ir pasinaudojo apsukrus naujokas. Ponas Pilvelis, tai vertinantis kaip vagystę vidury baltos dienos, dėl “Lietuvos aido” žada rimtai kautis teismuose.

“Aš absoliučiai ramus. Advokatas sako, kad dar reikia gerai pagalvoti, galbūt reikėtų rašyti net 7 ieškinius: visoms institucijoms – t.y. ir Lietuvos paštui, ir Valstybės patentų biurui ir visoms kitoms, na sakykim atvirai, prisidėjusioms prie šitos pačios baisiausios vagystės”, - piktinosi A.Pilvelis.

Naująjį “Lietuvos aidą” įsteigė iki šiol niekam nebuvus žinoma bendrovė “Adenita”. Įmonei vadovauja direktorė Birutė Mažeikienė. Tačiau kas yra “Adenitos” akcininkai, ji slepia. “Aš esu samdoma darbuotoja, visi darbuotojai yra samdomi”, - aiškino ji.

Toks paslaptingumas kelia įvairių spėlionių. Juk norint leisti dienraštį, reikia ne tik specifinių žinių, bet ir nemažų pinigų. Specialistų vertinimu, norint rimtai įsitvirtinti Lietuvos spaudos rinkoje, reikia iš anksto susitaikyti su mintimi, kad mažiausiai trejus artimiausius metus dienraštis kasmet neš vien tik milijonais skaičiuojamus nuostolius. Visus gandus apie tai, kas iš tiesų stovi už “Adenitos”, tiesiai šviesiai įvardijo žodžio kišenėje neieškantis Algirdas Pilvelis.

“Aš manau, kad ta leidėja tai yra tampoma už kažkokių vadelių buvusio Vilniaus komisaro Eriko Kaliačiaus”, - sako jis.

Sąsajų tarp “Adenitos” ir buvusio Vilniaus policijos vadovo iš tiesų daug. “Adenita” registruota Sužionių kaime – tame pačiame, kur sodybą turi ir Erikas Kaliačius. Beje, už tai, kad ją nemokamai tvarkė policijos areštuoti asmenys, komisaras turėjo nemalonumų darbe, o vėliau buvo nuteistas.

Naujojo “Lietuvos aido” redakciją saugo “Trikampis žiedas”, kurio vienas iš savininkų yra būtent E.Kaliačius. Jau pačiame pirmajame numeryje puikavosi didžiulė “Trikampio žiedo” reklama. Net ir redakcijos patalpos – tos pačios, kurias prieš tai nuomojosi E. Kaliačius.

Ekskomisras ir “Adenitos” direktorė prisipažino pažįstantys vienas kitą. Tačiau į klausimą, ar Erikas Kaliačius vis dėlto yra ar nėra “Adenitos” akcininkas, jie atsakė skirtingai. E.Kaliačius sakė nėra susijęs su šiuo laikraščiu, o Birutę Mažeikienę sakė pažįstąs, kaip ir daug kitų žurnalistų.

B.Mažeikienė miglotai sakė iš matymo pažįstanti daug žmonių, o į klausimą, ar E.Kaliačius nėra “Adenitos” akcininkas, atsakė “tikriausiai”.

Tačiau vargu ar buvęs komisaras yra toks turtingas, kad galėtų vienas pats patempti su laikraščio leidyba susijusią finansinę naštą. Tad arba tai trumpalaikis, rinkimams skirtas projektas, arba už naujojo “Lietuvos aido” stovi dar rimtesni vykukai.

Pavyzdžiui, artimas Eriko Kaliačiaus bičiulis Vilniaus meras Artūras Zuokas. Šį postą siekiančiam išsaugoti politikui paklusnus laikraštis netgi labai praverstų. O ir finansinės galimybės Vilniaus mero ir su juo siejamų verslo struktūrų nepalyginamai didesnės. Tačiau Vilniaus meras pareiškė apie “Lietuvos aidą” Nr. 2 išvis nieko negirdėjęs.

“Nieko nežinau apie tokius dalykus. Nei seno nei naujo paskutiniu metu neskaitau. Net ne paskutiniu metu, aibę metų neskaitau jau”, - prisipažino jis.

Šaltinis
"Savaitės komentarai"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją