Anot VRK, ilgiau nei pusmetį vėlavę pateikti partijos finansinės veiklos audito ataskaitą šiurkščiai pažeidė įstatymą. Audito ataskaitą už praėjusius metus partijos privalo pateikti iki balandžio 1 dienos, tačiau DP ją pateikė po gero pusmečio, o kai kuriuos dokumentus – tik prieš pat VRK posėdį.

„Mūsų sprendimą nulėmė tai, kad laiku negavome audito ataskaitos. O visi kiti įtarimai dėl „darbiečių“ veiklos - tik kontekstas, kuris neleidžia mums partijos "pakarti". Nežinome, ką dėl to teismas nuspręs“, - DELFI sakė Z. Vaigauskas.

Anot jo, šiemet dauguma partijų privalomas audito ataskaitas pateikė gerokai anksčiau termino. Tik anksčiau yra buvę, kad viena kita partija vėluodavo kelias dienas.

Tuo tarpu sprendimas neskirti valstybės dotacijos priimtas pirmą kartą. Tai grėsė ir liberaldemokratams bei liberalcentristams, įtarus juos įvairiais įstatymų pažeidimais, tačiau VRK nesiryžo neskirti numatytų pinigų.

Dotacijos dydis partijos skaičiuojamos proporcingai pagal pastaruosiuose Seimo bei savivaldybių rinkimuose gautų balsų skaičių. Jei kuriai nors partijai dotacija neskiriama, šie pinigai paskirstomi kitoms politinėms jėgoms.

Iš viso „darbiečiai" negaus 1,114 mln. litų dotacijos, kuri jiems priklausytų, jei nebūtų nustatyta šiurkščių įstatymų pažeidimų. Kitos partijos dar rugsėjį gavo pinigų iš biudžeto, tačiau klausimas dėl DP buvo atidėtas, nes teisėsaugos institucijos tiria galimus rimtus pažeidimus šios politinės jėgos finansinėje veikoje.

DP buvo pareikšti įtarimai dėl neskaidraus buhalterijos tvarkymo, o jos buvęs lyderis Viktoras Uspaskichas nuo gegužės negrįžta iš Rusijos, kur yra pasiprašęs pabėgėlio statuso.

DP pirmininkas Kęstutis Daukšys antradienį ryte paneigė išvakarėse TV3 „Žinių" paskelbtą informaciją, esą partija nedeklaravo 8 mln. litų. Generalinės prokuratūros VRK pateikti duomenys rodo, kad partija deklaravo 5 kartus mažesnes pajamas nei praėjusiais metais.

Po VRK posėdžio K. Daukšys DELFI sakė nematęs „jokių rimtų teisinių argumentų, kodėl partijai reikėjo neduoti dotacijos“. Anot parlamentaro, komisija pasidavė viešosios nuomonės spaudimui. „Darbiečių“ vadovybė trečiadienį ketina tartis, ar verta toliau kovoti dėl dotacijos įstatymų leidžiamomis priemonėmis. „Gal kreipsimės į teismą“, - svarstė jis.