Šią savaitę kalbėdamas Kazachstano tautų asamblėjos (konsultacinės institucijos, kuriai vadovauja pats prezidentas) posėdyje N. Nazarbajevas vėl užsiminė apie perėjimą nuo kirilicos prie lotyniškų rašmenų. Per artimiausią pusmetį jam turėtų būti pateikti pasiūlymai šiuo klausimu.

Kaip priminė prezidentas, įvairiose šalyse gyvenantys kazachai šiuo metu naudoja tris abėcėles. Pačiame Kazachstane, Rusijoje ir kitose Nepriklausomų valstybių sandraugos šalyse jie rašo kirilica, Turkijoje ir Europos valstybėse – lotyniškais rašmenimis, o Kinijoje – arabišku šriftu.

„Lotyniška abėcėlė šiandien dominuoja komunikacijoje. Neatsitiktinai daugelis šalių, tarp jų – ir posovietinės, perėjo prie šių rašmenų", - pabrėžė N. Nazarbajevas.

Augančios pajamos iš naftos ir dujų, didžiulės insvesticijos iš Vakarų ir Rytų nulėmė, kad Kazachstanas tapo viena iš lyderiaujančių valstybių pasaulyje pagal ekonomikos augimo tempus. Akivaizdu, kad turėdama tokį pagrindą po kojomis šalis vis mažiau nori vadintis jaunesniuoju Rusijos broliu, todėl siekia lygių teisių dvišaliuose santykiuose.

Maskva, panašu, nenori susitaikyti su tokia mintimi, taigi Kazachstanui lieka vienintelė išeitis, kuria jau pasinaudojo Gruzija, Ukraina ir Moldova, - ieškoti sąjungininkų Vakaruose. Perėjimas prie lotyniškų rašmenų šiame procese gali tapti rimtu argumentu Astanos naudai.

Kazachstanas taptų ne pirma šalimi, kuri po Sovietų Sąjungos žlugimo kirilicą išmainė į lotynišką abėcėlę. Iškovoję nepriklausomybę prie pastarosios grįžo Azerbaidžanas, Moldova, Turkmėnija ir Uzbekija. SSRS žlugimo išvakarėse lotyniškus rašmenis naudojo vienintelės Lietuva, Latvija ir Estija.

Azerbaidžanas, Kazachstanas, Uzbekija, Tadžikistanas ir Turkmėnija lotynišką abėcėlę naudojo 1920-1930 metais, bet vėliau šiuose kraštuose buvo įteisinta kirilica. Tik kirilicą visuomet naudojo Rusija, Ukraina ir Baltarusija.

Gruzija ir Armėnija turėjo savo rašmenis, kuriuos naudoja ir dabar. Iš Rusijos regionų vienintelis Tatarstanas pareiškė norą pereiti prie lotyniškos abėcėlės. 1999 metais respublikoje buvo priimtas atitinkamas įstatymas, bet 2004-aisiais jis buvo atšauktas.