Eilės norinčiųjų

Panevėžio ligoninės Akušerijos skyriuje įrengtos trys vienutės. Dvi patogios palatos, kuriose kartu su moterimis keletą dienų gali būti sutuoktinis ar kitas artimas žmogus, kainuoja 50 litų už parą. Šiose nuo koridoriaus triukšmo izoliuotose patalpose sukurta itin moderni ir šilta atmosfera.

„Jaučiamės kaip namuose“, – džiaugėsi prieš keletą dienų pirmagimės susilaukusi Godų šeimyna. Televizorius, šaldytuvas, odinė kanapa svečiui nakvoti, modernus vonios kambarys šios vienutės pacientėms toli gražu neprimena šaltų ir niūrių ligoninės sienų.

Vienutės patogumais besinaudojanti Rita Godienė jau prieš gimdymą planavo keltis būtent į tokią palatą. „Man svarbu, kad pirmąsias dukrytės gyvenimo minutes būtume kartu su vyru. Tokia parama labai reikalinga“, – „Sekundei“ tvirtino moteris. Ji džiaugėsi, kad kitų pacientų nevaržomi dažniau gali ateiti ir lankytojai .

Pasak Akušerijos skyriaus vedėjo Raimundo Petrausko, šeimos šiose palatose interjerą gali pagyvinti balionais, gėlėmis, žaislais ir kitais namų jaukumą teikiančiais akcentais. Stengiamasi, kad tokiomis svarbiomis akimirkomis gimdyvės justų kuo mažiau įtampos.

R.Petrauskas pabrėžė, kad vienutės dažnai išsprendžia ir gimdyvių nepatogumus. „Būna nemalonu, kai šalia rūpestingų moterų guli netvarkingos, konsultacijose nesilankiusios ar parazitinėmis ligomis sergančiosios. Nors stengiamės tokias atskirti, kartais dėl vietos stokos tenka jas paguldyti kartu su kitomis gimdyvėmis“, - kalbėjo vedėjas.

Anot R.Petrausko jau įprasta, kad skyriuje dėl vienučių nusidriekia eilės. Informaciją apie patogesnes palatas būsimoms mamos sužino lankydamos pamokėles nėščiosioms. Rečiau tokiomis paslaugomis naudojasi moterys iš kaimo.

Per pigios

Šiek tiek mažesnėse, be televizoriaus ir odinių baldų vienutėse guli moterys, kurioms svarbi tik ramybė, kai netrukdo jokie lankytojai ar kitos pacientės. Jas nuo kitų palatų skiria atskiras koridorius ir vonios kambarys. Tokios vienutės kainuoja 25 litus už parą.

Atsižvelgdamas į mokamų palatų populiarumą, R.Petrauskas planuoja jų įrengti ir daugiau. Iš trijų vienučių surinkti mokesčiai dažniausiai skiriami patalpoms gražinti ir naujam brangiam inventoriui pirkti.

Pasak gydytojo, pacientams dabartinės kainos nėra per didelės. „Juk nereikia gulėti ilgai ir dažnai“, – teigė jis. Skyriaus vedėjas prisiminė, kaip viena šeima, atsižvelgdama į nekilnojamojo turto paslaugų kainas, apskaičiavo bendrą vienutės plotą ir pasiūlė padidinti jų nuomos kainą. „Gimdymo skyrius pas mus daugiausia užsidirba“, – „Sekundei“ teigė ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Violeta Smilgienė. Kituose skyriuose iš vienučių gaunamo uždarbio užtenka tik smulkioms ligoninės reikmėms: aplankams, popieriui, geresniems šepečiams.

Tuščios nestovi

Be Akušerijos skyriaus, puikiai įrengtų vienučių yra Neurologijos, Terapijos, Gastrointerologijos, Neurochirurgijos ir Endokrinologijos skyriuose. Su šaldytuvais, televizoriais, atskirais didžiuliais vonios kambariais jos kainuoja nuo 15 iki 30 litų.

„Kuo jos skiriasi nuo viešbučio kambarių?“ – šypsojosi gražias vienutes „Sekundei“ rodžiusi gydytoja V.Smilgienė. Mažesnes palatų kainas šiuose skyriuose lėmė ne itin didelis poreikis. „Mokamas, patogias palatas dažniausiai kaip dovaną tėvams skiria iš užsienio grįžę vaikai“, – pasakojo Terapijos skyriaus vedėjas Rimantas Pakšys.

Jo skyriuje įrengtos dvi brangesnės ir viena pigesnė vienutė. Tik 15 litų kainuojančioje palatoje besigydantis panevėžietis Arūnas patogiai jautėsi ir be atskiro dušo bei tualeto. Kaina, anot jauno vyro, visiškai prieinama vidutines pajamas gaunančiam žmogui.

Kaip teigė vedėjas R.Pakšys, skyriuje guli senyvo amžiaus pacientai, todėl daugelis nenori papildomai mokėti už patogumą. Mat ligoninėje tenka pagulėti ir keletą savaičių, o per tokį laiką susidaro gana nemaža suma.

Apie tokias vienutes, anot vedėjo, pacientai dažniausiai sužino tik patekę į ligoninę ir kartais iš bendrų palatų prašosi perkeliami į atskiras. O vienučių siūloma ramybė žmonių niekad nenuvilia. „Šitos palatos tuščios nestovi. Kai nebūna vietos, į jas laikinai guldomi ir patogumo nereikalaujantys ligoniai“, – pabrėžė V.Smilgienė. Aišku, tuomet už vienutės paslaugas mokėti nereikia. Atsiradus vietos bendrosiose palatose, jos iš karto tampa tuščios.

Nemokamos vienutės

„Leisdami ligonius į moderniai įrengtas patalpas, mes nesiūlome jiems didesnės priežiūros nei kitiems pacientams“, – pabrėžė ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja V.Smilgienė.

Daugiau dėmesio sulaukia tik specialiose vienutėse gydomi sunkūs ligoniai. Tačiau šių palatų paskirtis – ne namų jaukumas ar patogi buitinė technika. Tokiose vienutėse, pasak gydytojos, guli žmonės, kuriems stengiamasi palengvinti mirtį. Mokėti šiems pacientams už patalpas ir rūpestingą priežiūrą nereikia. Specialios paskirties nemokamos vienutės yra įrengtos Onkologijos ir Chemoterapijos skyriuose.