Kaip BNS sakė A.Ažubalis, Seimui susirinkus į sesiją jis siūlys Užsienio reikalų komitetui aiškintis, ar diplomatiniai pasai išduodami, o, nutrūkus atitinkamiems jų savininkų įgaliojimams, grąžinami laikantis Diplomatinės tarnybos įstatymo.

"Prisiminus, kiek laiko tęsiasi istorija su diplomatiniais negrąžinamais pasais, kai kurie politikai metų metus negrąžina, ši istorija tik rodo, kad nėra pakankamos tvarkos. Aš manau, kad gali pasirodyti, kad kartais pasai išduodami nesilaikant Diplomatinės tarnybos įstatymo. Neaišku, ar tai Užsienio reikalų ministerijos politinė valios trūkumas, ar nesusitvarkymas. Komitetas turės svarstyti ir susipažinti, kokia politika vykdoma, kad tokių dalykų nebepasikartotų", - trečiadienį BNS sakė A.Ažubalis.

Pasak URK pirmininko pavaduotojo, jį pasiekia informacija, kad diplomatinius pasus, pasibaigus atitinkamiems įgaliojimams, yra pasilikęs ne vienas asmuo.

"Kalbame ne tik apie šitą atvejį (R.Pakso - BNS), bet tai tik netiesiogiai patvirtina informaciją, kad pasus turi žmonės, kurie seniai pabaigę veiklą ar nėra tam statuse (kuomet diplomatinis pasas paliekamas ir pasibaigus įgaliojimams - BNS)", - sakė A.Ažubalis.

Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", diplomatinis pasas, su kuriuo aplink pasaulį skrido nušalintas prezidentas R.Paksas, padėjo jam išvengti nemalonumų užsienyje.

Pasak dienraščio, po daugiau kaip mėnesį trukusios reklaminės kelionės sugrįžęs R.Paksas pasigyrė, jog per skrydį kilusias kliūtis jam padėjo išspręsti turimas diplomatinis pasas ir jame esantis įrašas, kad jo savininkas - buvęs Lietuvos prezidentas.

Diplomatinės tarnybos įstatymas numato, kad diplomatinį pasą turi teisę turėti kadenciją baigę prezidentai, buvę Seimo pirmininkai, ministrai pirmininkai, užsienio reikalų ministrai. Seimo pirmininkui diplomatinis pasas paliekamas tuo atveju, jeigu apkaltos proceso tvarka iš jo nebuvo atimtas parlamentaro mandatas. Ši sąlyga galioja ir premjerui bei užsienio reikalų ministrui.

Pasak A.Ažubalio, tai, jog apkaltos procesu nuo prezidento pareigų nušalintas R.Paksas naudojasi diplomatiniu pasu - Diplomatinės tarnybos įstatymo pažeidimas. "Labai aiškiai pasakyta, kam yra paliekami pasai, pabaigus kadenciją vienoj ar kitoj pozicijoj", - sakė URK pirmininko pavaduotojas.

Tuo tarpu užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas teigia, kad pagal Lietuvos įstatymus diplomatinį pasą gali turėti ir apkaltos keliu nuo prezidento posto nušalintas asmuo.

"Buvęs prezidentas Rolandas Paksas turi diplomatinį pasą, nes Diplomatinės tarnybos įstatymas taip reglamentuoja šį klausimą, - kad diplomatiniu pasu turi teisę naudotis ne tik diplomatai, valstybės vadovai, bet ir buvę valstybės vadovai", - trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

Taip pat jis pastebėjo, jog įstatymas, be kita ko, numato, kad diplomatinį pasą gali turėti ir buvęs Vyriausybės vadovas.

"R.Paksas yra ir buvęs Vyriausybės vadovas, jis turi teisę turėti pasą. Mes vadovaujamės įstatymu ir jeigu įstatymų leidėjai mano, kad mūsų įstatymo supratimas nėra tinkamas, turėtų pataisyti tą įstatymą, taip, kad neliktų dviprasmybių ir galimybių jį suprasti vienokiu ar kitokiu būdu, jis turėtų pateikti vieną supratimą", - kalbėjo P.Vaitiekūnas.

2004 metais Seimui pašalinus R.Paksą iš prezidento pareigų už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ir priesaikos sulaužymą, jis neteko kadenciją baigusiam šalies vadovui priklausančių socialinių garantijų: pusės prezidento darbo užmokesčio dydžio pensijos, gyvenamųjų patalpų su aptarnavimu, apsaugos ir transporto, tačiau diplomatinis pasas jam liko.