Seimo laikinoji komisija antradienį patvirtino išvadas, kuriuose pažeidusiais etiką pripažinti kotedžus Turniškėse įsigiję buvę prezidento patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška, taip pat buvęs ambasadorius Čekijoje Romualdas Kozyrovičius.

Didžiausia atsakomybė išvadose tenka valstybės turtą Turniškėse valdančios Vyriausybės kanceliarijos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės vadovui Valdui Račkiui.

Tuo tarpu minėtos bendrovės 99 proc. akcijų valdančios Vyriausybės kanceliarijos vadovo Antano Kaminsko pavardės galutiniame komisijos išvadų projekte neliko.

Didesnioji dalis komisijos narių manė, jog nuo 1995 metų, kuomet veiklą vykdė minėta bendrovė, pasikeitė ne vienas Vyriausybės kanceliarijos vadovas, todėl būtų neteisinga įvardyti tik dabartinio kanclerio pavardę.

Keli komisijos nariai konservatoriai, balsuodami dėl šios išvadų dalies, susilaikė, manydami, jog konkrečių kanclerių pavardes reikia įvardyti.

Kilus vadinamajam Turniškių skandalui prezidentas V.Adamkus kreipėsi į Seimą prašydamas sudaryti laikinąją komisiją akcinės komunalinių paslaugų bendrovės veiklai ištirti.

Kaip žinoma, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) praėjusį mėnesį konstatavo, kad E.Bagdonas ir R.Muraška, įsigydami būstus Turniškėse, tarnybinės etikos nepažeidė.

Seimo laikinosios komisijos nuomone, vadinamųjų Turniškių kotedžų, kuriuos yra įsigiję ir minėti patarėjai, pardavimo procesas buvo neskaidrus, neaiškus, selektyvaus pobūdžio.

Bendrovės direktorius V.Račkys vykdė pageidaujančiųjų įsigyti kotedžus pirkėjų atranką, pastatų pirkėjai buvo vertinami pagal užimamas pareigas ir pagal tai, ar tie asmenys žinomi visuomenėje.

Be to, komisijos patvirtintose išvadose pažymima, jog minėtų kotedžų rekonstrukcija buvo vykdoma nesilaikant kai kurių įstatymų reikalavimų.

Išvadose teigiama, jog kai kuriais bendrovės pažeidimais - pavyzdžiui, nepriklausomiems ekspertams neatlikus parduodamų kotedžų vertinimo ir pardavus juos galimai mažesne nei rinkos kaina - valstybei galėjo būti padaryta turtinė žala.

Taip pat nurodoma ir padaryta neturtinė žala - valstybės institucijų (prezidento kanceliarijos, Vyriausybės, Valstybės saugumo departamento) reputacijos pabloginimas.

Kaip teigiama išvadose, kotedžų įsigijimo ir pardavimo aplinkybės įrodo, kad ne visi piliečiai yra lygūs prieš įstatymą, o tai silpnina visuomenės pasitikėjimą konstitucinėmis teisėmis ir pačia valstybe.

"Komisija siūlo Vyriausybės kanceliarijai įvertinti bendrovės vadovų ir valdybos narių veiksmus, atliekant bendrovei priklausančių pastatų pardavimą, nepriklausomiems turto vertintojams nenustačius jų rinkos kainos. Esant pagrindui, įstatymų nustatyta tvarka kreiptis į teismą su ieškiniu dėl bendrovei padarytos žalos atlyginimo iš šią žalą padariusių asmenų", - rašoma išvadose.

Taip pat teigiama, jog apie prezidento gyvenamojo namo Turniškėse įkeitimą prezidentas Valdas Adamkus nebuvo informuotas.

Kaip žinia, prezidento namas buvo įkeistas bankui už paskolą, skirtą kotedžų Turniškėse rekonstrukcijai.

Komisija nustatė, jog šį įkeitimą akcinė bendrovė atliko nepažeisdama įstatymų, nes Vyriausybės kanceliarija iki 2002 metų balandžio 30 neinicijavusi prezidento gyvenamojo namo perdavimo valstybei, sudarė galimybę bendrovei šiuo pastatu disponuoti kaip ir kitu bendrovei nuosavybes teise priklausančiu turtu.