Duobėmis išmuštas Zervynų link (Varėnos r.) vedantis kaimo kelias, kylantys dulkių stulpai pravažiuojant baidarių prikrautų automobilių karavanui. Prie kaimo kryžiaus į smėlį nuolat klimpsta sunkesni automobiliai, todėl vietovė išrausta lyg apkasais per karą.

Nors pro Zervynas tekančia Ūla plaukti nelengva, yra daugybė ribojimų, keliauti šia upe tapo mada. Koks tu poilsiautojas, jei Ūla neplaukei!

Vietos gyventojams ėmus reikšti nepasitenkinimą dėl turistų antplūdžio, 48 sodybų kaimui valdžia pasiūlė vienintelę išeitį – tiesti aplinkkelį. Kaip didmiestyje. Tam reikės 350 tūkstančių litų.

Nors karšta, Zervynose gyvenančio rašytojo Juozo Apučio trobos langai uždaryti. Kad neplūstų dulkės. Kiti zervyniškiai skundėsi, kad dulkes nuo langų reikia plauti kasdien.

Siaurame kaimo kelyje turistų automobiliai neprasilenkia, todėl įvažiuoja į J.Apučio sodybos kiemą.

„Didelis judėjimas visada sukelia dulkių, – juokiasi rašytojas. – Keičia aplinką ir net žmonių santykius”. J.Apučio nuomone, reikėtų su-tramdyti tokį besaikį gamtos išnaudojimą. Turistus galbūt leisti tik su palydovais.

„Nėra žmonių, kurie stengtųsi išlaikyti Lietuvą nepanašią į kitas šalis. Pamatytume, kaip mus po trisdešimties metų gerbtų”, – svarstė Zervynų senbuvis.

Nors Ūla per dieną gali plaukti ne daugiau kaip šimtas baidarių, žalieji pyksta, kad tai per didelis skaičius. Baidarių nuomos verslas klesti. Vien Varėnos rajone yra dvi dešimtys nuomos punktų. Per darbo dienas aplopę ir paremontavę baidares verslininkai savaitgaliais vėl visas išnuomoja.

Norinčiųjų išsinuomoti eilės rikiuojasi kelios savaitės į priekį. Kaip ir leidimų plaukti Ūla.

Vienai dienai leidimas kainuoja 6 litus. Nedaug nubyra Ūlos pakrantėms tvarkyti. Verslininkas už baidarės nuomą paprašo 30–50 litų.